17 Μαΐ 2018

Ubik: μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Philip K. Dick

Το εξόφυλλο της πρώτης αγγλικής
έκδοσης (1969)

Ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ (Philip K. Dick) εξέδωσε το 1969 το μυθιστόρημα με τίτλο Ubik του οποίου η υπόθεση διαδραματίζεται στο μελλοντικό 1992. 
Σε αυτό τον φανταστικό κόσμο οι υπερφυσικές δυνάμεις κάποιων ανθρώπων είναι συνηθισμένο φαινόμενο ενώ οι νεκροί, κάτω από ειδικές συνθήκες περνούν σε μια ενδιάμεση κατάσταση (την μισοζωή) όπου ο εγκέφαλός τους λειτουργεί και μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς.

Το 1992 τα ταξίδια στο διάστημα είναι πλέον ρουτίνα ενώ ένα ειδικό σπρέι το Ubik μπορεί να ανανεώσει τη ζωή κάποιου! Η ονομασία του σπρέι (Ubik) βγήκε από τη λατινική λέξη "ubiquitous" που σημαίνει "πανταχού παρών".

Το 2009 το Ubik επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως ένα από τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν στα αγγλικά από το 1923.

Το 1998 το Ubik κυκλοφόρησε από την Cryo Interactive Entertainment  ως βιντεοπαιχνίδι τακτικής και στρατηγικής. Το παιχνίδι επέτρεπε στους παίκτες να δρουν όπως ο ήρωας του μυθιστορήματος Joe Chip. Παιζόταν σε PlayStation και σε υπολογιστές με Microsoft Windows αλλά δεν είχε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία.


Το Ubik μεταφράστηκε στα ελληνικά το 1999 από τις εκδόσεις Parsec (μετάφραση Χρήστος Θεοδώρου) και το 2007 από τις εκδόσεις Τόπος (μετάφραση Τίνα Θέου).

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης (Τόπος, 2007)
O Φίλιπ Ντικ, τον οποίο ο κριτικός Φρέντρικ Τζέιμσον έχει αποκαλέσει «Σέξπιρ του βιβλίου επιστημονικής φαντασίας», δεν χρειάζεται συστάσεις. Aυτή η μεταφυσική κωμωδία θανάτου
και σωτηρίας της ψυχής, ψευδαίσθησης και πραγματικότητας, με ευθείες αναφορές στον κόσμο των Ιδεών του Πλάτωνα, αποτελεί ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα αριστουργήματα της επιστημονικής φαντασίας.

Σ' έναν τραγελαφικό κόσμο τρελής εκμετάλλευσης (όπου κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του διαμερίσματός σου ή την πόρτα του ψυγείου σου χρειάζεται να ρίχνεις το σχετικό κέρμα...!), άγριας βιοτεχνολογίας, που επιτρέπει να διατηρούνται οι εγκέφαλοι των πεθαμένων σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους ως «μισοζωντανοί» (ώστε οι ζώντες συγγενείς τους να συζητάνε μαζί τους ακόμα και τη διαχείριση των οικονομικών τους...!), αστραπιαίων ταξιδιών στο διάστημα και πλήθος μεταλλαγμένων ανθρώπων, η σωτηρία της ψυχής επέρχεται μέσα από μία και μόνη δυνατότητα: συσκευασμένη σε μορφή θαυματουργού σπρέι που θεραπεύει τα πάντα, ακόμα και τον θάνατο!

Dick, Philip K., 1928-1982. Ubik / Φίλιπ Ντικ · μετάφραση Τίνα Θέου · επιμέλεια σειράς Άρης Μαραγκόπουλος. - Αθήνα : Τόπος, 2007. - 299σ. · 20x13εκ. - (Cult Stories)

Δεν υπάρχουν σχόλια: