14 Μαρ 2018

Αφιέρωμα στην εφαρμογή Join the Tale από την εφημερίδα Σημερινή

App-οβάλλουν τον σχολικό εκφοβισμό

ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
(του Μάριου Αδάμου)


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΕ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ TO BULLYING

Σημαντική και άκρως ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευ­ταία χρόνια τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού και βίας στην Κύπρο. Η βία στο σχολείο έχει διάφορες μορφές. Άλλοτε είναι σωματική, άλλοτε λεκτική κι άλλοτε ψυχολογική, ενώ σε κά­ποιες περιπτώσεις είναι και σεξουαλική. Τέτοιες μορφές βίας μπορούν, μάλιστα, να είναι συνδυαστικές. Ανεξαρτήτως, όμως, της μορφής τους, όλες έχουν σοβαρό συναισθηματικό αντίκτυπο, ενώ μπορεί να τραυματίσουν για πάντα την ψυχή των θυμάτων και να στιγματίσουν τη ζωή των θυτών. Έχοντας αυτά κατά νουν και θέλο­ντας να συμβάλει στην προσπάθεια πρό­ληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, γνωστότερου ως bullying, η Ομάδα «Join the Tale» («Μπείτε στο παραμύθι») προσεγγίζει μέσα από κινητά και ταμπλέτες τα παιδιά προσφέροντας εκπαιδευτικές ιστορίες, τις οποίες μπορούν να διαβάσουν, να ακούσουν, ακόμη και να συμμετέχουν σε αυτές. Η βιβλιοθήκη διαδραστικών ιστοριών της «Join The Tale» αποτελείται από ιστορίες στα ελληνικά και αγγλικά με επιλεγμένη θεματολογία από την καθημερινότητα, επεξεργασμένες από ειδικό παιδοψυχολόγο.

Η Ομάδα και σε ποιους απευθύνεται
Η Ομάδα αποτελείται από Κύπριους επαγγελματίες -πετυχημένους στον τομέα τους-, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια για επιτυχία του έργου. Πρό­κειται για τους:
* Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Εγκε­κριμένη λογίστρια, η οποία συνέλαβε την αρχική ιδέα και συμμετείχε στη δημιουργία του επαγγελματικού σχεδίου.
* Ανδρέα Καπανδρέου, Βιβλιοθηκονόμο - Συγγραφέας, ο οποίος συμμετέχει στη συγγραφή και το στήσιμο των ιστοριών.
* Μαρία Περδικογιάννη, Παιδοψυ­χολόγο, η οποία είναι υπεύθυνη για την ψυχολογική - διδακτική προσέγγιση των ιστοριών και τη δημιουργία των ψυχολο­γικών προφίλ.
Σημειώνεται πως η εφαρμογή απευθύ­νεται σε παιδιά 4-10 χρονών, καθώς και στους γονείς τους. Αξίζει δε να τονιστεί πως διατί­θενται δωρεάν μέσω iTunes kai Google Play Store για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Πλεονεκτήματα
Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο Ανδρέας Καπανδρέου ανέφερε πως τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι:
1. Διαδραστικότητα (Interactivity): Η ιστορία εξελίσσεται μέχρι ενός σημείου όπου η εφαρμογή ζητά από το παιδί να προβληματιστεί και να επιλέξει την εξέλιξη της πλοκής. Με τον τρόπο αυτό το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες και συμμετέχει κυριολεκτικά στο παραμύθι. Η ιστορία συνεχίζεται με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τις επιλογές του παιδιού.
2. Ψυχολογική προσέγγιση: η εφαρμο­γή έχει στηθεί με την καθοδήγηση ειδικού παιδοψυχολόγου που επικεντρώνεται σε θέματα της καθημερινότητας και πώς θα μπορούσαμε να τα προσεγγίσουμε. Στο τέλος κάθε ιστορίας και ανάλογα με τις επιλογές του παιδιού, παρέχεται στον χρήστη μια σύντομη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του.
3. Φωνητική καθοδήγηση και στις 2 γλώσσες για παιδιά που τώρα μαθαίνουν να διαβάζουν ή έχουν μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κ.λπ).

Η πρώτη δωρεάν ιστορία, υπό τον τίτλο «Ο Μελής ο Νταής», αφορά στον σχολικό εκφοβισμό μέσα από ένα παράδειγμα βγαλμένο από το σχολικό περιβάλλον. Εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να ανέχονται τη σωματική ή τη λεκτική βία από κανέναν

«Ο Μελής ο Νταής»
Σε σχέση με τις ιστορίες που αναπτύσ­σονται μέσω της εφαρμογής, ο κ. Καπαν­δρέου είπε πως οι ιστορίες της «Join The Tale» θα καλύπτουν διάφορα θέματα που απασχολούν τα παιδιά στην καθημε­ρινότητά τους και θα παρουσιά­ζονται με εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό τρόπο, ώστε να λαμβάνουν τα κατάλληλα μηνύματα. «Η πρώτη δωρεάν ιστο­ρία, υπό τον τίτλο «Ο Μελής ο Νταής», αφορά τον σχολικό εκφοβισμό μέσα από ένα παράδειγμα βγαλμένο από το σχολικό περιβάλλον. Εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να ανέχονται τη σωματική ή τη λεκτική βία από κανέναν! Η ιστορία απευθύνεται τόσο σε παιδιά που δέχονται βία, όσο και σε αυτά που την ασκούν. Απευθύνεται ακόμα σε παιδιά του σχολικού περιβάλλοντος που παρα­κολουθούν τη βία παραμένοντας αμέτοχα, αλλά και στους γονείς των παιδιών», συ­νέχισε, σημειώνοντας πως η εφαρμογή έχει ανεβεί εδώ και 30 μέρες και μέχρι τώρα την έχουν κατεβάσει γύρω στα 150 άτομα (απ’ όλον τον κόσμο αλλά κυρίως από την Κύπρο). «Η βαθμολογία που έχει η εφαρμογή μέχρι τώρα από αυτούς που τη χρησιμοποίησαν, τόσο στα iOS (iTunes - Apple App Store) όσο και στο Android (Google Play Store) είναι 5/5 αστέρια και στα δύο. Στόχος μας είναι μέσω των ΜΜΕ αλλά και του διαδικτύ­ου να προσελκύσουμε και άλλους χρήστες απ’ όλον τον κόσμο και να πά­ρουμε το feedback τους», συμπλήρωσε και κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται να κατεβάσουν την εφαρμογή, να την αναζητήσουν με το όνομά της «Join The Tale» στο Google Play Store ή στο Apple iTunes Store ή ακολουθώντας την διεύ­θυνση: http://onelink.to/jointhetale.

Άλλες πληροφορίες
Το τρέιλερ της πρώτης ιστορί­ας είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://youtu.be/Pgnb___63P0. Επί­σης, μπορείτε να βρείτε αναφορές για την εφαρμογή στις εξής διευ­θύνσεις: https://andreaskandreou.blogspot.com.cy/p/join-tale.html ή https://andreaskandreou.blogspot.com.cy/2018/01/join-tale.html. Επιπρόσθετα, υπάρχει διαθέσι­μη και αναφορά για την πρώτη ιστορία στη διεύθυνση https://andreaskandreou.blogspot.com.cy/2018/02/join-tale.html. Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και συνεχή ενημέρωση, μπορείτε να επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα της ομάδας στο facebook: https://www.facebook.com/JoinTheTale/.



Δεν υπάρχουν σχόλια: