29 Αυγ 2017

Έλικας φανταστικού ελικοπτέρου: ποίηση του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Έλικας φανταστικού ελικοπτέρου / Μιχάλης Παπαδόπουλος. Αθήνα: Φαρφουλάς, 2010.

Συλλογή ποιημάτων τα οποία γράφτηκαν από τον Μιχάλη Παπαδόπουλο ανάμεσα στα έτη 1992-2010. Η συλλογή περιλαμβάνει 65 + 3 (στο Επίμετρο) ποιήματα:
Η διαλογή, Κατάθεση στοιχείων, Η ποίηση, Το ποίημα και ο ποιητής, Περιπέτειες της ομιλίας, Βιογραφία, Καρέκλες, Το ποίημα καρχαρίας, Γκέοργκ Τρακλ, Πολιτική ηθική, Με τη συνδρομή του Νίτσε, Βραδινή συναίσθηση, Προσκυνητής, Το θεώρημα της Υψικαμίνου, Αναμονή, Ο ποιητής Κ.Κ., Ανίατη ευρυχωρία, El Sur, Λέξεις, Οφειλή, Στην άκρη της σκηνής, Πρώτη ωδή στον Νίκο Καρούζο, Το μέγιστον μάθημα, Το κενό, Η επίσκεψη, Σημειωματάριο αναπήρου, Ελπίδα, Πάλι μαζεύτηκα κι έγραψα, Η μαρτυρία, Γράφουμε, Γενικές κατεδαφίσεις, Ορεσίβια μυστικά, Παλιάτσοι, Δικαιοσύνη, Πρωτοχρονιά, Κατεδάφιση, Ξυλογλύπτης, Φραντς Κάφκα, Παραίνεση, Ποιητής άλλου καιρού, Διαθήκη, Αυτοδικία, Φιλοδοξία, Συμφωνία, Επιτέλους, Μεγάλη Παρασκευή, Εβίτα, Η επιμονή της ζωής, Η ζωή του άλλου κόσμου, Λογική βεβαιοτήτων, Γκέοργκ Τρακλ 2, Γάτος, Μίμος, Αβοήθητος, Ανεμόσκαλες, Ο ύστατος λόγος του Παντελή Μηχανικού, Νόστος ή ονειρευόμενος, Η αρχιτεκτονική της σμίλης, Ενύπνιον, Το αποθησαύρισμα, Χειροτερεύω, Βαλς για τη μικρή ανθρωπότητα, Ας είναι, Χειρότεροι, Σε άγνωστη πόλη του Νότου. Επίμετρο: Μπόρις Ρίζι, 24η Οκτωβρίου, Κάθιδρος.

 Από την περιγραφή στη Βιβλιοnet:
Ποιήματα παραδομένα στη στιγμή και την εκ-ποίηση του βάρους της, τοποθετημένα στον αχρονολόγητο χώρο της έκφρασης, που διαστέλλεται στην επίπτωση της κάθε λέξης, είτε αφορούν την ίδια την ποιητική δημιουργία, είτε ποιητές μιας επιλεγμένης "συναισθηματικής" συγγένειας, είτε στιγμιότυπα της καθημερινότητας.
Ο "Έλικας φανταστικού ελικοπτέρου" υπονοεί και υποκινεί πάντοτε μια συμμετρική κίνηση του φανταστικού και του συναισθηματικού στοιχείου με το λεκτό, ως απόσταγμα ενός συνονθυλεύματος που οργανώνεται σε τάξη.
Η υφολογική συνοχή της συλλογής είναι διάστιχτη από ενδιάθετες μετατοπίσεις του ύφους, δείχνοντας προς έναν ορίζοντα προς τον οποίο μετακινείται ο εκφραστικός πειραματισμός, πάντοτε με ζυγιασμένο βήμα.

Τα έργα στο εξώφυλλο και την προμετωπίδα του βιβλίου είναι της εικαστικού Γιούλας Χατζηγεωργίου.

Ακολουθούν τρία ποιήματα από τη συλλογή:

Κατάθεση στοιχείων
Θα περιμένουν να δουν
και τις μεγάλες συνθέσεις για να κρίνουν
Πώς καταγράφεται ο σφυγμός της ιστορίας
μέσα στην ποίηση
πώς μετουσιώνονται σε πρόζα
οι νίκες οι ήττες οι αγώνες
Όμως είμαι ακόμα αρκετά νέος
για να πάρω το μονύελο του ιστοριοδίφη
στα χέρια
ή τη σκαπάνη του τυμβωρύχου
Κι αν υπάρχει κάτι που επιβάλλεται να ιστορήσω είναι
με όση αυστηρότητα και προσήλωση γίνεται
το παρόν τούτου του σαστισμένου
από το πάθος κορμιού
που με παρασύρει ώρες-ώρες στα έγκατα
Άλλωστε προτιμώ τις απλές
περιεκτικές και πολλά υπαινισσόμενες
μινιατούρες
σώμα να τρίβεσαι στο δέρμα των στίχων
έως να φτάσεις στην άφατη
γυμνότητα της λέξης
κι υστέρα - που ξέρουμε
μπορεί και να ‘ναι η ποίηση
μονάχα έλικας φανταστικού
ελικοπτέρου


Πολιτική ηθική
Δεν ξέρω να χειρίζομαι πεπρωμένα

και μ’ αρέσουν οι ανεμόσκαλες



Η ποίηση
Μοιρασμένη στα δυο
ανάμεσα στο αγκυροβολημένο σώμα
και στον πόθο που απέπλευσε



Ακούστε τον ίδιο τον ποιητή να απαγγέλει ποιήματα του από τη συλλογή “Έλικας φανταστικού ελικοπτέρου» κατά τη διάρκεια της "Βραδιάς ποίησης" που οργάνωσε η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας:

*Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Αμμόλιθος" (1997), "Εντός συνόρων" (2000), "Έλικας φανταστικού ελικοπτέρου" (2010), "Ανατολή ηλίου, αναστολή θανάτου" (2014) και "Εκδοχές ενός ποιήματος" (2016). Για τη δεύτερη συλλογή τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου. 
Ποιήματά του έχουν εκδοθεί σε κυπριακά, ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ έχουν επίσης μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.
Σήμερα εργάζεται ως συντάκτης και δημοσιογράφος στον κυπριακό γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο.


Διαβάστε επίσης: Ένα ποίημα του Μιχάλη Παπαδόπουλου για την ποίηση και ένα για την κριτική…

Δεν υπάρχουν σχόλια: