1 Ιουν 2017

Παρουσίαση - βίντεο του βιβλίου "Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα"


Βίντεο που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Φανταστικής Λογοτεχνίας "Όψεις του Φανταστικού - Αθήνα, 2017" (13 Μαίου 2017)

Το βίντεο της παρουσίασης:


Το κείμενο της παρουσίασης:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες των Συμπαντικών Διαδρομών,
Δυστυχώς δεν κατάφερα να είμαι σήμερα ανάμεσά σας αλλά, από την πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία, στέλνω τους πιο θερμούς μου χαιρετισμούς σε αυτή τη γιορτή της φανταστικής λογοτεχνίας.
Ευχαριστώ τις Συμπαντικές Διαδρομές που μου δίνουν την ευκαιρία έστω και από μακριά να παρουσιάσω το τελευταίο μου βιβλίο που έχει τίτλο «Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα».
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που φιλοδοξεί να παντρέψει δύο διαφορετικά είδη λογοτεχνίας: Τη φανταστική λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα την Επιστημονική Φαντασία με το ιστορικό μυθιστόρημα.
Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα λοιπόν, μας μεταφέρει στο μέλλον και συγκεκριμένα στο έτος 2103 μ.Χ. Σε αυτή την εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έχει αποτύχει! Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξακολουθεί να υφίσταται καλύπτοντας γεωγραφικά τη σημερινή Τουρκία, τα Βαλκάνια και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο. 
Στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, όπου επικρατεί ο ισλαμικός νόμος, μια ομάδα νεαρών Ελλήνων Αυτονομιστών προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντισταθεί και να αντιδράσει στην κατοχή. Κατορθώνοντας να θέσει υπό τον έλεγχο της μια μυστική τεχνολογία, αποφασίζει να στείλει ένα από τα μέλη της, πίσω στον χωροχρόνο και συγκεκριμένα στη Βιέννη του 1790. Στόχος του χρνοταξιδιώτη είναι να ενταχθεί στην ομάδα του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή και να βοηθήσει ώστε να διασωθούν και να διαδοθούν τα επαναστατικά του κείμενα, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας η Επανάσταση, σε αυτή την εκδοχή της ιστορίας, απέτυχε ακριβώς επειδή τα συγκεκριμένα έγγραφα καταστράφηκαν άμεσα από τις Αυστριακές και Οθωμανικές αρχές.
Το μέλος των Ελλήνων Αυτονομιστών που ταξιδεύει πίσω στον χρόνο είναι ο Ιωάννης Καρατζάς και κάπου εδώ ξεκινά το ιστορικό μέρος του μυθιστορήματος το οποίο ακολουθεί πιστά τη ζωή του Ρήγα και της παρέας του από το 1790 μέχρι και το 1798.
Ο Καρατζάς είναι υπαρκτό πρόσωπο που έδρασε, συνελήφθη και δικάστηκε μαζί με τον Ρήγα Φεραίο και άλλους έξι συντρόφους τους για τις επαναστατικές τους ιδέες. Οι πληροφορίες για τη συγγραφή του ιστορικού μέρους έχουν αντληθεί από πηγές της εποχής συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικών της δίκης των οκτώ επαναστατών.
Η έμπνευση για τη δημιουργία του εν λόγω μυθιστορήματος δόθηκε από την μελέτη που έκανα για τα γεγονότα της εποχής εκείνης και πιο συγκεκριμένα για τη ζωή του εκ Λευκωσίας συμπατριώτη μου Ιωάννη Καρατζά. Οι ιστορικοί μελετητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κανένα στοιχείο για τη ζωή του πριν από το 1790. Λες και ο 23άχρονος Καρατζάς εμφανίστηκε στη Βιέννη του 1790 από το πουθενά…
Το ιστορικό αυτό κενό έρχομαι να καλύψω με το φανταστικό μέρος του μυθιστορήματός μου αφού μεταφέρω τον ήρωα, στη Βιέννη του 18ου αιώνα, προερχόμενο από το μέλλον (γι’ αυτό εξάλλου δεν υπάρχουν πουθενά στοιχεία για την προγενέστερη του ζωή).

Μπορεί αυτός ο συνδυασμός ιστορικού μυθιστορήματος και επιστημονικής φαντασίας να ακούγεται παράξενος σε κάποιους, αλλά όπως καταθέτω και στην αρχή του βιβλίου μου:

Μπορεί να μην  γνωρίζουμε με σιγουριά ποιο ήταν το χρώμα των ματιών της Ωραίας Ελένης και να μην ξέρουμε με ακρίβεια τα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κανένας, όμως, δεν μπορεί να μας αποτρέψει  από το να γράφουμε γι’  αυτά, βασιζόμενοι σε πληροφορίες, φήμες, ή, και τη φαντασία μας.

Η ιστορία ξεκινά από το μέλλον (2013 μ.Χ.) και ολοκληρώνεται στο παρελθόν (1857 μ.Χ.) ακολουθώντας τα αχνάρια της ελληνικής ιστορίας αλλά και της ζωής του ήρωα για 67 χρόνια.
Ολόκληρο το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και ουσιαστικά το κείμενο έχει αντιγραφεί από το χαμένο ημερολόγιο του Ιωάννη Καρατζά ο οποίος ξεκινά την αφήγησή του κάπως έτσι:
Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση του.
Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι.
Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν.
Είναι τόσα πολλά και αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί.   

Το μυθιστόρημα αποτελεί φόρο τιμής στον αγώνα του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή και των συντρόφων του και φιλοδοξεί, έστω και με τη βοήθεια της επιστημονικής φαντασίας να προβάλει τις θυσίες τους και να συμβάλει στην περεταίρω μελέτη για τη ζωή τους, αφού όπως γράφει και ο ίδιος ο ήρωας στην εισαγωγή του ημερολογίου του, χωρίς αυτούς η εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας θα ήταν πολύ διαφορετική.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι όσοι διαβάσετε το βιβλίο μου να απολαύσετε το ταξίδι από την Αθήνα του μέλλοντος μέχρι την Βιέννη, τα Βαλκάνια, την Καστοριά και το Άγιο Όρος του παρελθόντος.  


Ανδρέας Καπανδρέου

1 σχόλιο:

Orfeus είπε...

Εκπληκτικό!!!
Ζηλεύω που δεν το σκέφθηκα εγώ. Εύγε Ανδρέα!!!
Εύχομαι καλοτάξιδο από καρδιάς!!!