11 Απρ 2017

Westworld: καουμπόικη σειρά επιστημονικής φαντασίας

Το Westworld είναι αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας η οποία εκτυλίσσεται (κυρίως) σε περιβάλλον της άγριας αμερικανικής δύσης. Συνδυάζει δηλαδή την επιστημονική φαντασία με τo είδος ταινιών Western.
Δημιουργοί της σειράς η οποία ξεκίνησε το 2016 στο τηλεοπτικό κανάλι HBO, είναι οι Jonathan Nolan και Lisa Joy. Η υπόθεση είναι βασισμένη στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας του 1973 που γράφτηκε από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη  Michael Crichton (έχει γράψει πολλά βιβλία επιστημονικής φαντασίας με γνωστότερο, ίσως όλων, το Jurassic Park). 

Η σειρά διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον όπου μια ομάδα επιστημόνων με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας δημιουργούν ένα θεματικό πάρκο αναψυχής (το Westworld) που προσομοιάζει με τη ζωή στη άγρια δύση του 18ου αιώνα. Μέσα στο πάρκο κατοικούν οι «οικοδεσπότες» οι οποίοι είναι τεχνητά όντα οι οποίοι εμφανισιακά δεν ξεχωρίζουν από τους κανονικούς ανθρώπους, τους «επισκέπτες» ή «νεοφερμένους» οι οποίοι πληρώνουν αδρά για να επισκεφτούν το πάρκο και να ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Οι «οικοδεσπότες» είναι αναλώσιμα όντα τα οποία, χωρίς να το γνωρίζουν, ζουν μια προγραμματισμένη ζωή και συμμετέχουν σε σενάρια που έχουν γραφτεί από τους δημιουργούς τους. Οι «οικοδεσπότες» είναι ρυθμισμένοι ώστε να μην μπορούν να βλάψουν τους «επισκέπτες» οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν τους πρώτους όπως ακριβώς γουστάρουν ικανοποιώντας ακόμη και τις πιο ακραίες τους ορέξεις χωρίς καμία συνέπεια.

Το πάρκο είναι σχεδιασμένο στην εντέλεια. Τα σενάρια τηρούνται ευλαβικά  και τα πάντα είναι υπό τον έλεγχο των ειδικών οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Τα πράγματα όμως αρχίζουν να εκτροχιάζονται όταν κάποια από τα ανθρωποειδή αρχίζουν να αποκτούν συνείδηση…

To «Westworld» είναι μια σκοτεινή οδύσσεια για την εξέλιξη της τεχνητής συνείδησης και το μέλλον της αμαρτίας.

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας (1973):



Το επίσημο τρέιλερ της σειράς (Season 1 - 2016):


Δεύτερη σεζόν (2018)
Στη δεύτερη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Westworld (2018) βλέπουμε ότι εκτός από το Westworld, το πάρκο με τα ανδροειδή  και τη θεματική του Far West, υπάρχουν και άλλα  παρόμοια πάρκα όπως το Raj Park με θεματική μια Ινδική ζούγκλα με άγρια θηρία της αποικιοκρατικής περιόδου (1858-1947) και το Shogun World στο οποίο δρουν Σαμουράι και Νίντζα! 
Σε αυτή τη σεζόν βλέπουμε επίσης κάποια από τα ανδροειδή της σειράς να κυκλοφορούν έξω από τα πάρκα και να αναμιγνύονται με τον πραγματικό κόσμο…

Το τρέιλερ της δεύτερης σεζόν (2018):



Δεν υπάρχουν σχόλια: