6 Μαρ 2017

Οι ποιητικές συλλογές της Μαρίας Παπαστεφάνου

Η Μαρία Παπαστεφάνου είναι από τις νεαρές και πολύ ελπιδοφόρες παρουσίες στην κυπριακή ποίηση. 
Εξέδωσε μέχρι σήμερα 3 ποιητικές συλλογές και η εξέλιξη στη γραφή της είναι εμφανής. Τα ποιήματά της (με μερικές εξαιρέσεις) είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο. 

Γραμμένα με μεγάλη ευαισθησία και τα περισσότερα από αυτά αφορούν την απόλυτη αγάπη, την προδοσία, τον αποχωρισμό, καθώς και τον έρωτα και τα συναισθήματα που αυτός προκαλεί όταν εμφανίζεται, όταν χάνεται, όταν μένει ανεκπλήρωτος… 

Όταν η νύχτα πέφτει / Μαρία Παπαστεφάνου. Λευκωσία: [χ.ο.], 2009.


Στην πρώτη ποιητική συλλογή της Μαρίας Παπαστεφάνου με τίτλο «Όταν η νύχτα πέφτει» (2009) συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα 23 ποιήματα: Σ’ ακολούθησα – Tόσο απλά – Όταν οι άγγελοι κουράζονται – Τι είναι καλό, τι κακό και τι η αγάπη; -- Για να θυμάσαι – Ξέρεις γιατί; -- Εξαγνισμός – Πώς να σε φυλακίσω σε δυο στίχους; -- Λίγες μέρες ευτυχίας – Η Σκακιέρα – Τα παιδιά των χρυσών κλουβιών – 2009 – Απαγορευμένο – Όταν η νύχτα πέφτει – Όταν το ρολόι κτυπήσει μεσάνυχτα -- Όχι άλλα δάκρυα – Τότε ίσως – Μια αγκαλιά – Βήμα προς τη ζωή – Ζωή – Ακριβώς επειδή ήσουν κοχύλι – Η εντατική – Πάει καιρός.
Από αυτά ξεχώρισα τα ποιήματα: «Σκακιέρα» και «Απαγορευμένο».

Από το οπισθόφυλλο:

Κι έτσι έχτισα τη ζωή μου
Με πέτρες βαριές
Και με κύματα
Με μορφές σταθερές
Κι αέρινες σκιές
Με λέξεις, νοήματα
Κι αποκυήματα
Έτσι έζησα τη ζωή μου
Με τη σιγουριά
Του πρώτου πετάγματος
Με τα παράκαιρα άνθη
Της αγάπης
Και τα βροχερά Καλοκαίρια της
…Καληνύχτα αστέρι

Στη βροχή των αστεριών: …αφιερωμένο σε ένα Αστέρι / Μαρία Παπαστεφάνου. Λευκωσία: [χ.ο.], 2011.


Η συλλογή περιλαμβάνει 10 ποιήματα: 
Η κατάλληλη στιγμή – Καθρέφτες θα υψώσω – Αδέσμευτη ψυχή – Με τον ερχομό του φωτός – Μια πεταλούδα – Στο Μι και Ξι – Όλα για την αγάπη σου – Η βροχή των Αστεριών – Αγγέλων όνειρα – Σ’ αγαπώ! Για όλα και για πάντα.
Το ποίημα «Στο Μι και Ξι» το οποίο ξεχωρίζει σε αυτή τη συλλογή είναι μία από τις εξαιρέσεις ποιημάτων της Μαρίας Παπαστεφάνου που είναι γραμμένο με ομοιοκαταληκτικό στίχο.

Από το οπισθόφυλλο:


Στη βροχή
Σαν βρεθείς
Των αστεριών
Τις απαντήσεις
Θα λάβεις όλες
Που ζητάς
…Τ’ αστέρια απλά μετατοπίζονται
Σ’ αγαπώ πολύ,
Αστεράκι

Σε ήχους Jazz / Μαρία Παπαστεφάνου. Λευκωσία: [χ.ο.], 2015.

Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα 48 ποιήματα: Με μια σελήνη – Τα Καλοκαίρια – Για σένα – Δεν με λένε Δαβίδ – Τα γράμματα – Αλήθεια – Η σκουριά – Ξένα παπούτσια – Τι απέγινε το φως; -- Οι γάτοι – Αγάλματα – Ανάσες – Ρίσκο – Η άλλη μέρα – Παραμύθι – Ο αταίριαστος βράχος – Στους μη έχοντας εργασία – Στα Παρασκήνια – Προτεραιότητες – Η Πρόσκληση – Απόψε σας καλώ Υποκριτές – Για μια χούφτα δόξα – Οι σκέψεις – Εγκατάλειψη – Προσευχή – Οι μύθοι – Στα μεγάλα λόγια – Μη μου μιλάς για θάνατο – Ακόμα ένα βράδυ – Πάλι εδώ – Νοσταλγός σαν γυρνάς – Τις σκιές μην φοβηθείς – Κι αναβάλλεις για αύριο – Ο χορός της δειλίας – Όταν αλλάζεις φοβάσαι – Ερμηνεύοντας τα χάδια – Με βήματα αργά – Για όλα τα αλλιώς σου – Ποιος θα διώξει τις πεταλούδες; -- Στα απλά και σπουδαία – Για χρυσό ή για κάρβουνο – Κι αν «ήταν»; -- Κώστα Λοΐζου 11 – Τι διεκδικείς – Δίχως φόβο – Μέρη επικίνδυνα – Τα παιδιά του έρωτα – Οι στάσεις.
Από τη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή θεωρώ ότι ξεχωρίζουν τα ποιήματα: «Δεν με λένε Δαυίδ», «Οι γάτοι» και «Ο χορός της δειλίας».

Από το οπισθόφυλλο:

Θα σας πω μια ιστορία
Για έναν στίχο
Ανήσυχο
Έχετε δει ποτέ
Όλους αυτούς τους
Στίχους
Τους περιπλανώμενους

Μέσα στις πόλεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: