8 Δεκ 2016

Χτύποι της νύχτας: 7 διηγήματα τρόμου από τον Αντώνη Κατσαρό [η παρουσίαση που έγινε στο Υφαντουργείο στη Λευκωσία, 1η Δεκ. 2016]


Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Ονομάζομαι Ανδρέας Καπανδρέου, είμαι συγγραφέας και βιβλιοθηκονόμος στο επάγγελμα και βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσω το βιβλίο:

Χτύποι της νύχτας / Αντώνης Κατσαρός. Θεσσαλονίκη: iWrite.gr, 2016.

Τον Αντώνη έτυχε να τον γνωρίσω πριν από μερικά χρόνια όταν με προσέγγισε διαδικτυακά έχοντας την ιδέα να φτιάξουμε μια συγγραφική λέσχη στην Λευκωσία. Αυτή η επαφή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Λέσχης Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης Λευκωσίας (αποφασίσαμε να προσθέσουμε και τον όρο «ανάγνωσης» πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρναμε να προσελκύσουμε περισσότερα μέλη). Δυστυχώς η δράση της Λέσχης περιορίστηκε σε μερικές συναντήσεις των μελών της και μετά μεταφέρθηκε σε κλειστό forum στο διαδίκτυο όπου λειτούργησε αρκετά καλά για λίγο όμως καιρό. Τώρα υπάρχει μόνο σαν σελίδα στο Facebook όπου διάφοροι φίλοι αναρτούμε και συζητούμε θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία.
Με τον Αντώνη Κατσαρό όμως μας έδεσε περισσότερο το ενδιαφέρον που είχαμε και οι δύο ειδικά για την λογοτεχνία του φανταστικού. Έτσι, συναντηθήκαμε και σε άλλα διαδικτυακά λημέρια (όπως το sff.gr) όπου είχα την ευκαιρία να διαβάσω κείμενα του. Με τον Αντώνη είχα τη χαρά να συναντηθώ και εκδοτικά όταν διηγήματα του φιλοξενήθηκαν μαζί με δικά μου σε μια συλλογή διηγημάτων των Συμπαντικών Διαδρομών (Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ) καθώς και σε ένα αφιέρωμα του λογοτεχνικού περιοδικού Άνευ για τη Φανταστική Λογοτεχνία (τχ. 50).

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο μεγάλη ήταν η χαρά μου όταν ο Αντώνης μου ανακοίνωσε ότι κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του βιβλίο από τις εκδόσεις iWrite.gr και την τιμή που ένοιωσα όταν μου πρότεινε να το παρουσιάσω. Οι περισσότερες από τις ιστορίες του βιβλίου ήταν σ’ εμένα οικίες αφού έτυχε να τις ξαναδιαβάσω διαδικτιακά. Ομολογώ όμως ότι τις εκτίμησα ακόμα περισσότερο ξαναδιαβάζοντας τες μετά από χρόνια τυπωμένες σε χαρτί σε αυτή την όμορφη έκδοση.

Κύριο χαρακτηριστικό των ιστοριών του Αντώνη, όπως θα καταλάβετε όσοι διαβάσετε το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι ο τρόμος. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολύ καλά αυτό που ο πατέρας του είδους, ο Χ. Φ. Λάβκραφτ ονόμασε “το αρχαιότερο και ισχυρότερο συναίσθημα της ανθρωπότητας”, τον φόβο. Ο Αντώνης Κατσαρός, όπως και ο Λάβκραφτ αρέσκεται περισσότερο στον υπερφυσικό τρόμο.
Σαν υπερφυσικό τρόμο, στη λογοτεχνία του φανταστικού, ορίζουμε τα λογοτεχνήματα τα οποία χρησιμοποιούν υπερφυσικά όντα και καταστάσεις ή/και φανταστικούς τόπους – που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα με σκοπό να προκαλέσουν στον αναγνώστη το αίσθημα του τρόμου. Τέτοια όντα μπορεί να είναι π.χ. βρικόλακες, φαντάσματα, γιγάντια τέρατα κ.α. Κάποιες φανταστικές καταστάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν τρόμο μπορεί να είναι π.χ. βιβλικές καταστροφές, το τέλος του κόσμου κλπ. Φανταστικοί τόποι στους οποίους θα μπορούσε να εκτυλιχθεί μια τέτοια ιστορία μπορεί να είναι π.χ. η Κόλαση ή κάποιο άλλο φανταστικό μέρος. Ο Χ. Φ. Λάβγκραφτ είναι ίσως ο πιο χαρακτηριστικός συγγραφέας αυτού του είδους, ενώ από τους σημερινούς, ο πιο γνωστός είναι ο Στίβεν Κίνγκ (ο οποίος έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα αυτού του είδους κάποια από τα οποία μπορεί να έχετε δει και στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο). Το είδος του υπερφυσικού τρόμου, δεν είναι καθόλου εύκολο και έχει συγκεκριμένους και πιστούς οπαδούς.

Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα έχει τον τίτλο «Χτύποι της νύχτας» και αποτελείται από επτά διηγήματα.

Χτύποι της νύχτας: Το πρώτο διήγημα του βιβλίου το οποίο χάρισε και τον τίτλο σε ολόκληρη τη συλλογή είναι μια ιστορία υπερφυσικού τρόμου με αρκετή δόση ωμής βίας, η οποία κυριολεκτικά στάζει αίμα… (όσοι το έχουν διαβάσει θα καταλάβουν το υπονοούμενο). Ο συγγραφέας μας διηγείται δύο παράλληλές ιστορίες. H μια είναι αυτοβιογραφική – γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο κατά την οποία ο αφηγητής διηγείται μια εμπειρία που είχε όταν επισκέφτηκε τη Χαλκίδα σαν πρωτοετής φοιτητής. Η άλλη είναι μια παρελθοντική ιστορία, η οποία εξελίσσεται παράλληλα και είναι γραμμένη σε τρίτο πρόσωπο.  Στη δεύτερη ιστορία περιγράφεται η ζωή της οικογένειας που ζούσε παλιότερα στο σπίτι που νοίκιασε ο νεαρός φοιτητής. Το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν αποκαλύπτοντας, με την βοήθεια φαντασμάτων, ένα τρομερό έγκλημα.
Φυσικά η ιστορία είναι φανταστική. Ήταν αναπόφευκτος όμως ο συνειρμός που μου προκλήθηκε όταν διάβαζα το διήγημα, γνωρίζοντας ότι και ο συγγραφέας καταγόταν από την ίδια πόλη με ήρωα της ιστορίας (την Κόρινθο) και σπούδασε στην ίδια πόλη (Χαλκίδα) και στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα με αυτόν (ΤΕΙ Χαλκίδας). Το τέλος του διηγήματος είναι απροσδόκητο και δίνει μια άλλη διάσταση στην ιστορία.   

Διακοπή ρεύματος: Αυτή είναι η μικρότερη ιστορία της συλλογής η οποία λόγω κυρίως των ξένων ονομάτων αλλά και της αναφοράς στο Σούπερ Μπόουλ παραπέμπει στην Αμερική. Μια διακοπή ρεύματος φέρνει ένα παράξενο αντικείμενο στο σπίτι του Λόγκαν, το οποίο συμβάλει στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ήρωα. Έντεχνα ο συγγραφέας ξεκινά την αφήγηση δείχνοντας μας πόσο στοργικός και καλός πατέρας ήταν ο Λόγκαν για να τονίσει την αντίθεση και την μεταστροφή της συμπεριφοράς του μετά την επαφή που είχε με το παράξενο αντικείμενο. Το τέλος αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβηκε.

Ο πατέρας των λύκων: Ο συγγραφέας μας μεταφέρει στη σύγχρονη Ελλάδα αλλά συνδυάζει την ιστορία του με έναν αρχαιοελληνικό μύθο, αυτό της Λυκόρειας. Σε μια κλασσική αστυνομική ιστορία ο Κατσαρός καταφέρνει να εμβάλει χρονοπύλες, λυκανθρώπους και αρχαίες θεότητες αλλάζοντας της θεματική κατηγορία και κατατάσσοντας την στην κατηγορία του υπερφυσικού τρόμου. (Το διήγημα αυτό είχε συμπεριληφθεί στην ανθολογία ελληνικού διηγήματος φανταστικής λογοτεχνίας: «Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ», εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2014).

Οι κούκλες του Χάρλοου: Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λονδίνο. Ευφάνταστη ιστορία τρόμου με δολοφονίες και βιασμούς. Και σε αυτό το διήγημα το τέλος είναι ανατρεπτικό και μαζί με αυτό έρχεται και η κάθαρση. Αυτό είναι το μοναδικό διήγημα της συλλογής από το οποίο απουσιάζει το υπερφυσικό στοιχείο.

Κοκκινοβαμμένος κόσμος: Αυτή τη φορά ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στη Βολιβία όπου ένας χωρικός βιώνει μια παράξενη κόκκινη φονική βροχή η οποία μετατρέπει όσους έρθουν σε επαφή μαζί της σε ζόμπι.

Νυχτοπερπατήματα: Η υπόθεση διαδραματίζεται σε φυλακές της Νέας Ζηλανδίας όπου ένας βαρυποινίτης κατάδικος, ελληνικής καταγωγής, προσπαθεί να αποδράσει μέσω ενός υπονόμου. Καλογραμμένη ιστορία με σκηνές που θυμίζουν την τηλεοπτική σειρά Prison Break με απροσδόκητο και αινιγματικό τέλος. Είναι ίσως το μόνο από τα επτά διηγήματα για το οποίο νιώθω την ανάγκη να ρωτήσω τον συγγραφέα να μου δώσει κάποιες εξηγήσεις για τα αυγά που έφραζαν την έξοδο του υπονόμου, τη μορφή των παιδιών αλλά και την παρουσία του Τζακ μέσα στον υπόνομο.

Το δείπνο: Το σκηνικό μας φέρνει και πάλι πίσω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη γενέτειρα του συγγραφέα στην Κόρινθο όπου παρακολουθούμε ένα οικογενειακό γεύμα να μετατρέπετε σε μια ανθρωποφαγική τελετουργία. Ίσως το πιο βίαιο διήγημα της συλλογής.
Το βιβλίο όπως έχω προαναφέρει δεν απευθύνεται στον μέσο αναγνώστη και πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι περιέχει σκληρές σκηνές βίας, κανιβαλισμού και σεξ που μπορεί να ενοχλήσουν.

Οι ζωντανές περιγραφές, το συναίσθημα της αγωνίας και φυσικά του τρόμου που ο συγγραφέας καταφέρνει να προκαλέσει στον αναγνώστη, καθιστούν το βιβλίο ένα πραγματικό διαμαντάκι που έρχεται να εμπλουτίσει την ελληνική λογοτεχνία τρόμου και αξίζει να διαβαστεί από τους λάτρεις του είδους.
Θα περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη δουλειά του Αντώνη ο οποίος με το βιβλίο αυτό έχει αποδείξει ότι έχει πολλά να προσφέρει στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας.

Από το οπισθόφυλλο:
Ένας φοιτητής έρχεται αντιμέτωπος με μια καλά κρυμμένη ιστορία, η περίεργη διακοπή ρεύματος φέρνει παράξενα αντικείμενα στο σπίτι του Λόγκαν, οι υποψίες ενός αστυνομικού για την ύπαρξη λυκανθρώπων στη πόλη του επιβεβαιώνονται, ένας ψυχοπαθής έρχεται αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο τρόμο του, μια παράξενη βροχή απλώνει το τρόμο στη Βολιβία, μια αποτυχημένη απόδραση από τις φυλακές του Παρεμορέμο και ένα συγγενικό πρόσωπο φυλάει μια απρόσμενη έκπληξη στην οικογένεια του Ανδρέα.
7 καθηλωτικές ιστορίες φαντασίας και τρόμου του Αντώνη Κατσαρού, έρχονται για να σας συναρπάσουν με την απρόσμενη τροπή τους και τα ανατρεπτικά γεγονότα που επιφυλάσσουν. Ολοζώντανες περιγραφές, σκοτεινή ατμόσφαιρα, κλίμα τρόμου και αγωνίας είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα συναντήσετε στην γραφή του συγγραφέα.

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Αντώνης Κατσαρός γεννήθηκε το 1977 στην Κόρινθο, όπου και μεγάλωσε. Από το 2005 κατοικεί μόνιμα στην Κύπρο με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, όπου εργάζεται ως manager για πολλά χρόνια. Τα πρώτα του συγγραφικά βήματα τα έκανε δημοσιεύοντας κάποια διηγήματα στο διαδίκτυο. Του αρέσει ιδιαίτερα να ασχολείται με τη λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου, όμως δε μένει εκεί, καθώς έχει συγγράψει και ένα (ακυκλοφόρητο ακόμα) παραμύθι, το οποίο σχετίζεται με τις ημέρες της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και τις εμπειρίες ενός μικρού κοριτσιού από την παραμονή της σε προσφυγικό καταυλισμό.
Γρήγορα άρχισαν να δημοσιεύονται διηγήματα του σε περιοδικά, βιβλία και συλλογές διηγημάτων σε Κύπρο, Ελλάδα, αλλά και Αμερική. Παράλληλα είναι ο ιδρυτής της Λέσχης Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης Λευκωσίας, με την οποία πραγματοποιήθηκαν αρκετές δραστηριότητες κατά το παρελθόν.

Πέρα από τη συγγραφή, ο Αντώνης Κατσαρός ασχολείται με τη δημοσιογραφία, το management και τις πωλήσεις σε διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: