7 Οκτ 2016

Όψεις του Φανταστικού 2016, στην Κύπρο [το ρεπορτάζ στο Bookia.gr]


Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Όψεις του Φανταστικού 2016 – ΚΥΠΡΟΣ που διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές.  
Η εκδήλωση στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/9 στη Λέσχη Βιβλίου Υφαντουργείο, στη Λάρνακα το Σάββατο 24/9 στον πολυχώρο Αποθήκες και στη Λεμεσό την Κυριακή 25/9 στο Library Bar.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο συγγραφέας και εκδότης του πολιτιστικού περιοδικού “Διόραμα”Ανδρέας Χατζηθωμάς ο οποίος εξήρε την σπουδαιότητα της αφού όπως τόνισε αυτή «συνδέει  Κύπριους λογοτέχνες με το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας» και «προβάλλει αξιόλογες εκδόσεις». Μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Χατζηθωμάς ανάφερε και τα ακόλουθα:
«Η συγγραφή ενός φανταστικού κειμένου εκπηγάζει από μια δεξαμενή πολλών πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών, από μια πηγή ενός συναισθηματικού ή ακόμη ενός ιδεατού κόσμου, που μπορεί να μην υπάρχει, αλλά δημιουργείται στο μυαλό και επεκτείνεται στην ψυχή και το συναίσθημα.
Κινεί την ύπαρξη, την τοποθετεί σε χώρους μη πραγματικούς, υπερρεαλιστικούς ή μεταφυσικούς. Ως εκ τούτου τα κείμενα διεισδύουν σ’ ένα εργοτάξιο της σκέψης που μεταμορφώνουν, σκιαγραφούν και μετασχηματίζουν έναν αλλιώτικο κόσμο.

Τα βιβλία φανταστικού περιεχομένου κρύβουν επίσης και αλήθειες που μπορεί να μη διαφαίνονται καθαρά αλλά λειτουργούν καταλυτικά για τη συμπεριφορά και τις πράξεις των ανθρώπων.
Ελκύουν γιατί εξάπτουν και τη δική μας φαντασία, γιατί δημιουργούν ένα κόσμο έκφρασης αισθημάτων και ψυχικής κατάστασης».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι συλλογές “Στην Ανέμη τυλιγμένη” και “Θρύλοι του Σύμπαντος V” για τις οποίες μίλησαν συγγραφείς που συμμετέχουν σε αυτές.
Από τους ίδιους τους συγγραφείς τους παρουσιάστηκαν τα βιβλία "Κι όμως επέζησα..." , "Όταν εκείνη ζωγράφιζε το φως" και "Η φυγή", της Λιλής Χελιώτη,  "Όνειρο" της Σοφίας
Ζαρκαλή, "Το χαμόγελο του Καλοκαιριού" της Δήμητρας Ευθυμίου καθώς και τα βιβλία “Ο γιός της μάγισσας” και “Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα” του Ανδρέα Καπανδρέου.
Σύντομη αναφορά στις υπό έκδοση ανθολογίες των Συμπαντικών Διαδρομών καθώς και στην αυτοέκδοση για συγγραφείς έκανε ο Γιώργος Σωτήρχος.

Πηγή: Bookia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: