18 Σεπ 2016

Συνέντευξη με τον κύπριο συγγραφέα, Ανδρέα Καπανδρέου [στο CyprusHighlights.com]

Ο συγγραφέας Ανδρέας Καπανδρέου θα βρίσκεται στις Εκδηλώσεις Όψεις του Φανταστικού, που θα πραγματοποιηθούν στις 23/09 στη Λευκωσία, στις 24/09 στη Λάρνακα και στις 25/09 στη Λεμεσό, όπου θα παρουσιάσει τα βιβλία του «Ο γιος της μάγισσας» και «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα».


  
-Γεια σου, Ανδρέα. Σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου. «Ο γιος της μάγισσας» είναι το πρώτο σου βιβλίο, το οποίο είναι συλλογή διηγημάτων. Πώς ένιωσες όταν το κράτησες, τυπωμένο πια, στα χέρια σου; Πώς νιώθεις τώρα για το δεύτερο βιβλίο σου, το μυθιστόρημα, «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα»; Ποια τα συναισθήματά σου;

Γεια και σε σας και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας σας. Για την ακρίβεια «Ο γιος της Μάγισσας» είναι το πρώτο βιβλίο που εξέδωσα στις Συμπαντικές διαδρομές (2012) αλλά είναι το δεύτερο προσωπικό μου βιβλίο (προηγήθηκε η συλλογή διηγημάτων «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν», εκδόσεις Επιφανίου, 2010).
Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια συγγραφική προσπάθεια και ο συγγραφέας παίρνει στα χέρια του το βιβλίο, του δημιουργούνται πολύ έντονα συναισθήματα τα οποία, πολλοί λένε ότι μοιάζουν με αυτά της απόκτησης ενός παιδιού.
Ειδικά για το νέο μου βιβλίο «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα» νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος αφού πρόκειται για το πρώτο μου μυθιστόρημα το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς. 




Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής διαδικασίας θα νιώσεις και ευχαρίστηση και ελευθερία αλλά υπάρχουν και στιγμές πίεσης και άγχους, όταν για παράδειγμα θα πρέπει να προλάβεις τα  χρονοδιαγράμματα του εκδότη σου ή όταν μπλοκάρεις και η ιστορία σου δεν προχωρά όπως θα ήθελες.
Γενικά όμως, η έκφραση μέσω της γραφής, ειδικά αυτής που ξέρεις ότι προορίζεται για έκδοση, προκαλεί ένα συναίσθημα ευφορίας για τη νέα δημιουργία και μια ικανοποίηση που οι ιδέες, οι σκέψεις και η φαντασία σου θα διαδοθούν, μέσω της ανάγνωσης των κειμένων σου, σε άλλους ανθρώπους.

-Μίλησέ μας για εσένα και την συγγραφή, την ιδέα της συγγραφής και τι εκφράζει για σένα.

Η συγγραφή είναι κυρίως η εσωτερική ανάγκη  του συγγραφέα να βάλει σε μια τάξη, καταγράφοντας, τις ιδέες και τις σκέψεις του. Όταν αναφερόμαστε σε έκδοση είναι και μια ανάγκη επικοινωνίας με τους αναγνώστες. Είναι όμως και μια θαρραλέα πράξη κατά την οποία ο συγγραφέας με την έκδοση εκθέτει τα κείμενα και τον εαυτό του παραδίδοντάς τα στην κρίση του κοινού.
Ειδικά η συγγραφή λογοτεχνίας, όπως άλλωστε το λέει και η ίδια η λέξη, είναι μια τέχνη, μια καλλιτεχνική πράξη η οποία μοιάζει πολύ με την ζωγραφική όπου ο συγγραφέας, όπως και ο ζωγράφος, ξεκινούν έχοντας ένα λευκό φόντο και καλούνται να παραδώσουν ένα έργο.


-Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για τα βιβλία σου; Τι εκφράζει το καθένα για σένα;

Τα δύο πρώτα μου βιβλία είναι συλλογές διηγημάτων. Ξεκίνησα το πρώτο (Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν) κάπως πειραματικά δοκιμάζοντας τον εαυτό μου σε διάφορα είδη γραφής. Στο δεύτερο (Ο γιος της Μάγισσας) μπήκα πιο βαθιά στα νερά της φανταστικής λογοτεχνίας.
Το τελευταίο μου βιβλίο (Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα) είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Μέσα από αυτό, πέρα από την πλοκή και την μυθοπλασία, φιλοδοξώ να προσθέσω κι εγώ ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της προσωπικότητας αυτού του μεγάλου ανδρός που ονομάζεται Ρήγας Φεραίος – Βελεστινλής, αλλά και των ατόμων που ήταν γύρω του και αποτελούσαν τον στενό πυρήνα της επαναστατικής του ομάδας.


-Θέλω να διαλέξεις ένα μικρό απόσπασμα από το νέο βιβλίο σου, ένα πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα, να το παραθέσεις εδώ και μετά να το σχολιάσεις. Πιστεύω ότι είναι ίσως ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να μπορέσεις να αποκαλύψεις σε κάποιον αυτό που νιώθεις και πιστεύεις πραγματικά για το βιβλίο σου.

Επιλέγω να παραθέσω το απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου το οποίο μπήκε και στο οπισθόφυλλο:

“Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση του.
Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι.
Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν.
Είναι τόσο πολλά κι αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί…”

Το απόσπασμα αυτό, με το οποίο ξεκινά την αφήγησή του ο Ιωάννης Καρατζάς, εισάγει τον αναγνώστη στο κείμενο που θα ακολουθήσει.

-Πώς νιώθεις για την συμμετοχή σου στις Εκδηλώσεις Όψεις του Φανταστικού, αυτή τη φορά στην Κύπρο;

Έχω λάβει μέρος σε εκδηλώσεις των Όψεων του Φανταστικού που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα αλλά και σε αυτήν του 2012 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και συμπεριλάμβανε την παρουσίαση του «Γιού της Μάγισσας». Είναι πάντα με πολύ μεγάλη χαρά που συμμετέχω σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που μου δίνουν την ευκαιρία να παρουσιάζω τη δουλειά μου αλλά και να έρχομαι σε επαφή με άλλους συγγραφείς και αναγνώστες.
Χαίρομαι που οι εκδηλώσεις Όψεις του Φανταστικού επεκτείνονται και στην Κύπρο προσθέτοντας αυτή τη φορά στους σταθμούς τους εκτός από τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.


-Κάτι ευχάριστο, όμορφο και γλυκό που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες; Μέσα σε αυτόν τον σκληρό, βίαιο και απάνθρωπο κόσμο και μέσα σε αυτή την απρόσωπη κοινωνία υπάρχει κάτι που σε κρατάει, σου δίνει δύναμη;

Η λογοτεχνία και γενικότερα ο πολιτισμός είναι ψυχολογικό βάλσαμο. Δίνει ελπίδα και ανοίγει νέους ορίζοντες στον καθένα προσωπικά αλλά και συλλογικά στο λαό της χώρας που παράγει και θρέφεται με αυτόν (τον πολιτισμό).

-Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου. Κάτι τελευταίο που θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες;


Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας και να παρουσιάσω μέσω αυτής της συνέντευξης το έργο μου. Θα ήθελα να προσκαλέσω όσους ενδιαφέρονται να έρθουν στις εκδηλώσεις Όψεις του Φανταστικού για να τα πούμε και από κοντά.


Πηγή: http://www.cyprushighlights.com


- Διαβάστε επίσης την παρουσίαση του βιβλίου: "Ο Μυστικός σύντροφος του Ρήγα" από το ίδιο ιστολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: