14 Ιουλ 2016

“ΘΑ”: το μελλοντολογικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Κυριάκου Δ. Παπαδόπουλου

ΘΑ / Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος. Αθήνα: Όστρια, 2016.

Ο πολυγραφότατος Kύπριος συγγραφέας Κυριάκος Παπαδόπουλος επιστρέφει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά,  με ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Το βιβλίο είναι γραμμένο στον μέλλοντα χρόνο χρησιμοποιώντας το μόριο «Θα», ενώ ο ήρωας, ο Αλέξης, εκδίδει μια πρωτότυπη εφημερίδα η οποία γράφει για μελλοντικά γεγονότα και ονομάζεται «ΘΑ».

Ένας συγγραφέας δέχεται την επίσκεψη ενός ταξιδιώτη του χρόνου, ο οποίος ζητά τη βοήθειά του για να πείσουν έναν απόγονό του να φανερώσει την τεχνική με την οποία προβλέπει το μέλλον. Ο ταξιδιώτης από το μέλλον διηγείται την κατάσταση που θα επικρατεί στη Γη μετά από εκατοντάδες χρόνια, μετά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, οπόταν ένας απόγονος του συγγραφέα, ο Αλέξης εκδίδει μια εφημερίδα με ειδήσεις της επόμενης ημέρας, οι οποίες επαληθεύονται συνεχώς.  

Ο Αλέξης είναι ένας ιδιόμορφος νέος, που είχε μια αποτυχημένη αγάπη, ποιητής και εκδότης εφημερίδας. Η επιτυχία του Αλέξη να γράφει ειδήσεις από το μέλλον διχάζει τον κόσμο σε εκείνους που υποστηρίζουν τον Αλέξη και σε εκείνους που τον κατηγορούν για τσαρλατάνο και μάγο. Ο Αλέξης τελικά συλλαμβάνεται και δικάζεται. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι δικαστές του ζητούν να κάνει μια τελευταία πρόβλεψη. Αυτός προβλέπει ότι θα φυλακιστεί και ότι βρισκόμενος στη φυλακή θα δολοφονηθεί. Οι δικαστές, για να αποτρέψουν τη δολοφονία, αποφασίζουν να τον φυλακίσουν σε αυστηρά ελεγχόμενη φυλακή, όπου δεν μπορεί να μπει κανένας άλλος, εκτός από ένα ρομπότ που τον υπηρετεί, κατασκευασμένο σύμφωνα με τους νόμους της ρομποτικής (βλέπε Ισαάκ Ασίμοφ), ότι δηλαδή κανένα ρομπότ δεν μπορεί να κάνει κακό σε άνθρωπο.  Ενόσω είναι στη φυλακή δέχεται ένα μήνυμα από συγγενή του, συγγραφέα, από το παρελθόν με το οποίο τον παροτρύνει να φανερώσει, για το καλό της ανθρωπότητας,  τον τρόπο με τον οποίο προβλέπει το μέλλον. Λίγο μετά δέχεται την επίσκεψη ενός δημοσιογράφου, στον οποίο παραδίδει την επιστημονική εξήγηση των προβλέψεων και τους μεθόδους εφαρμογής. Την καθορισμένη ώρα της δολοφονίας τα μέτρα ασφάλειας εντείνονται, όλα είναι σφραγισμένα και ελεγχόμενα, όλα παρακολουθούνται. Κι όμως ακριβώς τη ώρα που έληγε η προθεσμία, ο Αλέξης δολοφονείται με ένα απρόβλεπτο και σατανικό τρόπο.

Από το οπισθόφυλλο:
Όπου το παρόν εισχωρεί στο μέλλον το μέλλον υποχωρεί στο παρόν και το παρελθόν συρρικνώνεται σε μια σταγόνα.
Η στιγμή δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια χρονική  σταγόνα  που περικλείει ταυτόχρονα
το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Σε μια τέτοια σταγόνα διαδραματίζεται η ιστορία μας, που θα σας κάνει να αναλογιστείτε, να απορήσετε, να προβληματιστείτε και να ελπίσετε…


Δεν υπάρχουν σχόλια: