23 Ιουν 2016

"Όταν έρθει η νύχτα" το δυστοπικό μυθιστόρημα του Μάκη Πανώριου

Όταν έρθει η νύχτα / Μάκης Πανώριος. Αθήνα: Γρηγόρη, 2015.

Το τελευταίο βιβλίο του Μάκη Πανώριου (2015) έχει τίτλο «Όταν έρθει η νύχτα» και όπως αναφέρεται στην περίληψη στο οπισθόφυλλο, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα «φαντασίας, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας».
Αυτό το δυστοπικό μυθιστόρημα του Μάκη Πανώριου διαδραματίζεται στο μέλλον όπου τα σύννεφα κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα μετατρέποντας τον πλανήτη μονίμως νεφελοσκεπή νεκρώνοντας, σιγά σιγά τη φύση. Ο ήρωας της ιστορίας (Αλέξανδρος) αναλαμβάνει την αποστολή να συναντήσει τον τελευταίο συγγραφέα, τον Αρθούριο Κλάρκιν (παράφραση του ονόματος του γνωστού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλάρκ). Μέσα από την ιστορία ο ήρωας μας μεταφέρει πληροφορίες από το παρελθόν όταν τα πράγματα στη Γη ήταν διαφορετικά και η ζωή ήταν πιο φωτεινή. Πληροφορίες μας δίνει και για την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται (ρομπότ, ιπτάμενα οχήματα, σπίτια υψηλής τεχνολογίας που επικοινωνούν με τους ενοίκους κ.α.).

Το βιβλίο δεν είναι εύκολα αναγνώσιμο για αμύητους στη φανταστική λογοτεχνία, ενώ τα εγκιβωτισμένα κείμενα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας αλλά και ενδιαφέροντος.

Περίληψη:
Σε ένα δυστοπικό μέλλον, πιθανή φουτουριστική αντανάκλαση του σημερινού παρακμιακού παρόντος, τα πρόσωπα του προσκήνιου αλλά και του παρασκήνιού του είναι οι προβολές της ανθρώπινης αποτυχίας. Ο Αλέξανδρος, ως σύμβολο και μάρτυράς της, μέσω της οδοιπορίας του, και της σχέσης του με το συνοδοιπόρο στο σύγχρονο γήινο τοπίο, διαπιστώνει: Όταν παρακμάζει ο κόσμος παρακμάζουν και τα σύμβολά του. Στα ιντερμέτζα του μυθιστορήματος, το αρχετυπικό διαστημόπλοιο-άρμα του θεού Ήλιου, το επίσης αρχετυπικό ρομπότ Τάλως, ο Ιππότης και ο Δράκος του παγκόσμιου παραμυθιού, το Μαγικό Χαλί, το βαμπίρ Ντράκουλα, χάνονται στη Νύχτα, την έλευση και επικράτηση της οποίας έχουν ήδη προαναγγείλει τα Σύννεφα. Στη ρεαλιστική πραγματικότητα η Παγκόσμια Μητρόπολη καταρρέει, ο Οίκος Πνεύματος κλείνει, εκδίδεται το τελευταίο βιβλίο, ένας απόγονος μεταναστών επιστρέφει στη Νεφελοκοκκυγία, ορδές νεαρών τεράτων και μεταλλαγμένα όντα λυμαίνονται την καθημερινότητα, ο Αλέξανδρος σκορπίζει την τέφρα της νεκρής Μητέρας του στα όρη... Η Νύχτα και τα Σύννεφα κυριαρχούν. Ένα μυθιστόρημα φαντασίας, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, παραληρηματικού λόγου, για την ανθρώπινη μοίρα, τη ζωή, το θάνατο, την αγάπη, την πτώση, την απώλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: