16 Μαΐ 2016

Το θεατρικό έργο "Νίτσα" του Γιώργου Τριλλίδη


Το θεατρικό έργο «Νίτσα» είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της αγωνίστριας της ΕΟΚΑ Νίτσας Χατζηγεωργίου (1931-1968).
Το σενάριο έγραψε ο Γιώργος Τριλλίδης και την σκηνοθεσία του ανάλαβε ο Πάρις Ερωτοκρίτου. Πρωταγωνιστούν Νίκη Δραγούμη και Παναγιώτα Παπαγεωργίου. Το έργο έκανε πρεμιέρα την 1η Απριλίου 2016 στο θέατρο ΣΠΟΥΤΝΙΚ στη Λευκωσία. Ακολούθησαν παραστάσεις στη Λεμεσό (θέατρο ΕΝΑ).
Ολόκληρο το έργο είναι γραμμένο σε μονόλογο και δύο ηθοποιοί υποδύονται, η μια την παρελθοντική ζωή της Νίτσας όταν αυτή ήταν εξαιρετικά όμορφη και υγιής και η άλλη την ζωή μετά τα βασανιστήρια, τα ψυχολογικά προβλήματα που αυτά της προκάλεσαν και την περιθωριοποίησή της. Μέσα από τις συγκλονιστικές τους ερμηνείες οι δύο ηθοποιοί καταφέρνουν να αναδείξουν τη δραματική ζωή της ηρωίδος και τα κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει.

Η «Νίτσα» βασίζεται στη ζωή της Νίτσας Χατζηγεωργίου, αγωνίστριας της ΕΟΚΑ, η οποία βρέθηκε νεκρή το 1968 σε ηλικία 37 χρονών. Ωστόσο, το θεατρικό δεν επιθυμεί να καταπιαστεί διεξοδικά ούτε με τα ανδραγαθήματα της πρωταγωνίστριας κατά τη διάρκεια του Αγώνα (ή με τα βασανιστήρια που υπέστη από τους Άγγλους) ούτε με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά την Ανεξαρτησία – ούτε καν με τις αντικρουόμενες εκδοχές του θανάτου της. Στόχος της δημιουργικής ομάδας είναι να διερευνήσει και να αποτυπώσει το εσωτερικό τοπίο ενός ανθρώπου -μιας γυναίκας συγκεκριμένα- που βρίσκεται, λόγω συγκυριών, συνθηκών ή επιλογών, στο περιθώριο. 

Η θέση της γυναίκας λίγο πριν και λίγο μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εμπειρία της ανόδου και της πτώσης, τα όρια της λογικής και τα σύνορά της με το φαντασιακό, το όνειρο και η συντριβή του, η φθορά και η μοναχικότητα, ο εξοστρακισμός και η χλεύη, το τίμημα της ελευθερίας της βούλησης σ’ έναν ανελεύθερο κόσμο, είναι θέματα που επιχειρούν να αναδείξουν τόσο το κείμενο όσο και η δημιουργική ανάπλασή του. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εποχή που διαδραματίζεται το έργο μέχρι σήμερα, πόσο έχει μετατοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούμαστε απέναντι στη γυναίκα, απέναντι στο αντισυμβατικό, στο διαφορετικό; Πώς στεκόμαστε σήμερα αντίκρυ σε ό,τι τεστάρει τις πεποιθήσεις μας, σε ό,τι κοντράρει τις αξίες μας, σε ό,τι υπερβαίνει τις αν(τ)οχές μας;

Παρά το ότι πρόκειται για μονόλογο -ή, ίσως, ακριβώς γι’ αυτό-, ο σκηνοθέτης επιλέγει δύο ηθοποιούς για τον ρόλο της Νίτσας με σκοπό την κατά μέτωπο αντιμετώπιση του πρώτιστου αιτήματος του έργου: το ξεψάχνισμα του αμφίρροπου ψυχισμού της ηρωίδας. Περαιτέρω, η ενδιαφέρουσα αυτή προσωπικότητα αναπαρίσταται και δομείται αισθητηριακά μέσω ηχητικών παρεμβάσεων από γυναικείο φωνητικό σύνολο, το οποίο θα περιβάλλει τις ηθοποιούς υπό την καθοδήγηση της Βίκυς Αναστασίου (
Amalgamation Project).

*Το έργο του Τριλλίδη είχε υποβληθεί στη δεύτερη διοργάνωση του Προγράμματος PLAY ΟΝ!, συνδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, κρίθηκε ως ολοκληρωμένο χωρίς να χρήζει επεξεργασίας και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος σε μορφή σκηνοθετημένης ανάγνωσης τον Φεβρουάριο του 2015.

Το διαφημιστικό τρέιλερ που ετοιμάστηκε για το έργο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: