15 Φεβ 2016

Όλα είναι δυνατά: 14 σκοτεινές ιστορίες του Stephen King

Το εξώφυλλο της
αμερικανικής έκδοσης
Όλα είναι δυνατά: 14 σκοτεινές ιστορίες / Stephen King ; μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος. Αθήνα: Bell / Χάρλεκιν Ελλάς, 2009. 2η εκδ. [τίτλος πρωτοτύπου: Everything's Eventual].

ToEverythings Eventual” κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2002 και περιλάμβανε 14 ιστορίες (διηγήματα) τρόμου, φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας οι οποίες είχαν δημοσιευτεί παλιότερα σε εφημερίδες ή άλλες συλλογές. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 από την Bell / Χάρλεκιν (2η έκδ., 2009).

Στον πρόλογο της έκδοσης ο Κινγκ μας ενημερώνει ότι τη σειρά των ιστοριών του βιβλίου την επέλεξε στην τύχη με τη βοήθεια μιας τράπουλας (είχε αντιστοιχήσει την κάθε ιστορία με ένα τραπουλόχαρτο χρησιμοποιώντας τα 13 μπαστούνια από τον Άσσο  μέχρι τον Ρήγα  + τον μπαλαντέρ (σύνολο 14) και τοποθέτησε τις ιστορίες με βάση την τυχαία σειρά που βγήκαν τα ανακατεμένα χαρτιά).

Χαρακτηριστικό των διηγημάτων της συγκεκριμένης συλλογής είναι ότι ο Κινγκ παραθέτει ένα επεξηγηματικό σημείωμα για την κάθε ιστορία προκειμένου είτε να διευκρινίσει κάτι, είτε – πιο συχνά, για να μοιραστεί μαζί μας την πηγή έμπνευσής του. Τα επεξηγηματικά σημειώματα βρίσκονται στην αρχή ή στο τέλος της ιστορίας, ανάλογα με το που έκρινε ο συγγραφέας ότι ταιριάζουν καλύτερα.  

Τα διηγήματα της συλλογής: (σε παρένθεση η πρώτη δημοσίευσή τους):

 "Autopsy Room Four" [Δωμάτιο Νεκροψιών 4] (συλλογή μικρών διηγημάτων “Six Stories”, 1997).  Η ιστορία ενός άντρα που βρίσκεται στο δωμάτιο νεκροψίας. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει την αγωνία του άντρα ο οποίος ενώ είναι ζωντανός και έχει πλήρη αντίληψη του τι γίνεται γύρω του χωρίς όμως να μπορεί να αντιδράσει, αντιλαμβάνεται ότι οι γιατροί ετοιμάζονται να του κάνουν νεκροψία. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από μια του Χίτσκοκ  όπου τελικά τον πρωταγωνιστή σώζει ένα δάκρυ που υποδεικνύει  στους γιατρούς ότι είναι ζωντανός. Στην ιστορία του Κινγκ ο ήρωας σώζεται λόγω της στύσης του…
"The Man in the Black Suit" [Ο άντρας με το Μαύρο Κουστούμι] (περιοδικό “The New Yorker, 31 Οκτ., 1994). Η ιστορία ενός εννιάχρονου αγοριού που πηγαίνοντας για ψάρεμα συνάντησε τον Διάβολο. Η Κινγκ γράφει πως όταν έγραψε τη συγκεκριμένη ιστορία την θεωρούσε κοινότυπη και ότι ξαφνιάστηκε όταν αυτή βραβεύτηκε. «Αυτή η ιστορία αποδεικνύει πως οι συγγραφείς είναι συχνά οι χειρότεροι κριτές των γραπτών τους», συμπλήρωσε ο Κινγκ.
"All That You Love Will Be Carried Away" [Ό,τι Αγαπάς θα Χαθεί] (περιοδικό “The New Yorker, 29 Ιαν., 2001). Η ιστορία ενός άντρα που κατέγραφε τα γκράφιτι που εύρισκε στις τουαλέτες και σκεφτόταν να αυτοκτονήσει.
"The Death of Jack Hamilton" [Ο Θάνατος του Τζακ Χάμιλτον] (περιοδικό “The New Yorker, 24-31 Δεκ., 2001). Ιστορία που μας μεταφέρει στην Αμερική της δεκαετίας του 30’ και στην οικονομική κρίση που επικρατούσε τότε στη χώρα. Το διήγημα είναι εμπνευσμένο από το Μπόνι και Κλάιν όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας.
"In the Deathroom" [Στο Δωμάτιο του Θανάτου] (στη συλλογή διηγημάτων που περιλαμβάνεται στο ακουστικό βιβλίο “Blood and Smoke”, 1999). Καφκική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο βασανιστηρίων σε μια χώρα της Λατινικής Μαερικής.
"The Little Sisters of Eluria" [Οι Μικρές Αδερφές της Ελούρια] (στην ανθολογία “Legends”, 1998). Η ιστορία αυτή αποτελεί μέρος της σειράς ιστοριών φαντασίας του Stephen KingThe Dark Tower” [Ο Μαύρος Πύργος].
"Everything's Eventual" [Όλα Είναι Δυνατά] (περιοδικό “The Magazine of Fantasy & Science Fiction, Οκτ.-Νοε., 1997). Στην ιστορία αυτή ένας δεκαεννιάχρονος με υπερφυσικές δυνάμεις στρατολογείται από μια μυστηριώδη εταιρία με αποστολή να τιμωρεί τους κακούς του κόσμου σκοτώνοντάς τους. Ίσως η καλύτερη ιστορία του βιβλίου η οποία, μάλλον, δεν έδωσε τυχαία τον τίτλο της σε ολόκληρη τη συλλογή.
"L. T.'s Theory of Pets" [Η Περί Κατοικίδιων Θεωρία του Λ. Τ.] (συλλογή μικρών διηγημάτων “Six Stories”, 1997). Η αγαπημένη ιστορία του Stephen King από τη συγκεκριμένη συλλογή. Το συγκεκριμένο διήγημα έχει έντονη εναλλαγή συναισθημάτων. “Θέλω να σας κάνω να γελάσετε ή να κλάψετε διαβάζοντάς την [ιστορία] ή να κάνετε και τα δύο ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια εγώ θέλω απλά την καρδιά σας. Αν θέλετε να μορφωθείτε να πάτε σχολείο.
"The Road Virus Heads North" [Ο Ιός του Δρόμου Ταξιδεύει Βόρεια] (ανθολογία “999: New Stories of Horror and Suspense”, 1999). Η ιστορία ενός τρομακτικού πίνακα του οποίου η εικόνα αλλάζει και σκορπά τον θάνατο στο πέρασμά του.
"Lunch at the Gotham Café" [Γεύμα στο Γκόθαμ Καφέ] (ανθολογία διηγημάτων “Dark Love”, 1995). Ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε διαδικασία χωρισμού συναντιέται μαζί με έναν δικηγόρο σε ένα εστιατόριο αλλά πέφτουν πάνω σε ένα παρανοϊκό αρχισερβιτόρο.
"That Feeling, You Can Only Say What It Is in French" [Αυτή η Αίσθηση που Μόνο στα Γαλλικά Μπορείς να την Πεις] (περιοδικό “The New Yorker”, 22-29 Ιουν, 1998). Ο συγγραφέας μας εισάγει σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί Κόλαση, την επανάληψη.
"1408" [1408] (στη συλλογή διηγημάτων που περιλαμβάνεται στο ακουστικό βιβλίο “Blood and Smoke”, 1999). Η ιστορία για το στοιχειωμένο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και για έναν συγγραφέα ιστοριών τρόμου που ήθελε να γράψει για αυτό.
"Riding the Bullet"  [Η Σφαίρα του Τρόμου] (κυκλοφόρησε σαν ηλεκτρονικό βιβλίο, 2000). Ένας φοιτητής ξεκινά με οτοστόπ να πάει να δει την άρρωστη μάνα του αλλά πέφτει πάνω σε ένα οδηγό – νεκρό ο οποίος του θέτει ένα μακάβριο δίλλημα. 
"Luckey Quarter" [Το Τυχερό Κέρμα] (περιοδικό “USA Weekend”, 30 Ιουν. – 2 Ιουλ., 1995). Μια καμαριέρα λαμβάνει σαν φιλοδώρημα ένα κέρμα με την σημείωση από αυτόν που το άφησε ότι πρόκειται για ένα τυχερό νόμισμα.

«Ένα διήγημα μοιάζει με το μοναδικό χειροποίητο κομμάτι που αγοράζει κανείς στο μαγαζί ενός τεχνίτη. Αν έχει δηλαδή την υπομονή να περιμένει καθώς φτιάχνεται στο πίσω δωμάτιο - εργαστήρι» (από την εισαγωγή του συγγραφέα).

Περιγραφή του βιβλίου:
Το "Όλα είναι δυνατά" είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων που δημοσιεύει ο Sthephen King εννέα
Το εξώφυλλο της
ελληνικής έκδοσης
χρόνια μετά το "Εφιάλτες και Ονειρότοποι". Δεκατέσσερις σκοτεινές ιστορίες, ανάμεσά τους και το
Riding the Bullet, που υπήρξε το πρώτο e-book στην ιστορία του διαδικτύου, προσήλκυσε πάνω από μισό εκατομμύριο αναγνώστες on-line και έγινε το πιο πολυσυζητημένο διήγημα της δεκαετίας.
Στη "Σφαίρα του τρόμου", ένας νεαρός ξεκινά με οτοστόπ για να πάει στην ετοιμοθάνατη μητέρα του, αλλά σταματάει λάθος οδηγό και ταξιδεύει πολύ μακρύτερα απ' όσο φανταζόταν ποτέ...
Το γεύμα ενός ζευγαριού που καβγαδίζει γίνεται πολύ, μα πολύ αιματηρό, όταν ο αρχισερβιτόρος παραφρονεί.
Ένας επιτυχημένος συγγραφέας έργων τρόμου, μετά απ' αυτά που θα ζήσει στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, δε θα ξαναγράψει ποτέ για φαντάσματα...

Είτε γράφει για "στενές επαφές" για τον κόσμο των νεκρών, είτε για καθημερινά πράγματα που εξελίσσονται με τρόπο εφιαλτικό, ο King βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα και στις δεκατέσσερις ιστορίες της συλλογής. Δυνατές, τρομακτικές και επιβλητικές, επιβεβαιώνουν την ανεξάντλητη, εντυπωσιακή φαντασία του μεγαλύτερου, ίσως, παραμυθά της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: