3 Ιαν 2016

Ο θρυλικός κόσμος του Star Wars και η αρίθμηση των ταινιών του

Τα Star Wars (στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί ως “Ο Πόλεμος των Άστρων”) είναι μια επική σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας (πιο συγκεκριμένα Space Opera) που δημιουργήθηκαν από τον Αμερικανό σκηνοθέτη George Lucas.
Η πρώτη ταινία δημιουργήθηκε το 1977  και είχε τον τίτλο “A New Hope” (Μια Νέα Ελπίδα). Το 1980 ακολούθησε η συνέχεια της ιστορίας με μια ταινία που είχε τον τίτλο “The Empire Strikes Back” (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται) και το 1983, η ιστορία συνεχίστηκε με την ταινία “The Return of Jedi” (Η Επιστροφή των Τζεντάι).
Το 1999 δημιουργήθηκε η ταινία “The Phantom Menace” (Η Αόρατη Απειλή) με βάση την οποία άλλαξε ολόκληρη η αρίθμηση των ταινιών Star Wars. Ο λόγος ήταν ότι η συγκεκριμένη ταινία, παρόλο που είναι η τέταρτη στη σειρά δημιουργίας, είναι η πρώτη χρονολογικά στην όλη ιστορία αφού περιγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν 32 χρόνια πριν την υπόθεση του “A New Hope”. Έτσι, η ταινία “The Phantom Menance” πήρε (εκ των υστέρων) τον αριθμό I.

Το 2002 κυκλοφόρησε η συνέχειά της ιστορίας με το “Attack of the Clones” (Η Επίθεση των Κλώνων) που πήρε τον αριθμό ΙΙ και το 2005  το “Revenge of the Sith” (Η εκδίκηση των Σιθ) που πήρε τον αριθμό ΙΙΙ.
Ακολουθούν χρονολογικά στην ιστορία του Πολέμου των Άστρων το “A New Hope” (1977) που έλαβε τον αριθμό IV, το “The Empire Strikes” του 1980 (αριθμός V) και το “The Return of the Jedi” του 1983 (αριθμός VI).
Το 2015 κυκλοφόρησε η συνέχεια με το “The Force Awakens” (Η Δύναμη ξυπνά) που έχει τον αριθμό VII, ενώ αναμένονται για το 2007 το επεισόδιο VIII και το 2019 το επεισόδιο IX.
Έτσι, οι ταινίες του Πολέμου των Άστρων, πήραν την ακόλουθη αρίθμηση με βάση την χρονολογική περίοδο στην οποία διαδραματίζονται οι υποθέσεις τους:

•             Episode I: The Phantom Menace – Η Αόρατη Απειλή (1999)
Η ταινία ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Qui-Gon Jinn και τον μαθητή του Όμπι-Ουάν Κενόμπι, οι οποίοι συνοδεύουν και προστατεύουν την βασίλισσα Αμιντάλα για να ταξιδέψει από τον πλανήτη Ναμπού στον πλανήτη Coruscant ελπίζοντας να βρει ειρηνική λύση σε μια ευρείας κλίμακας διαπλανητική εμπορική φιλονικία. 
 Η ταινία, επίσης, παρουσιάζει ένα νεαρό Άνακιν Σκαϊγουώκερ πριν να γίνει Τζεντάι, ως ένα νεαρό σκλάβο που είναι ασυνήθιστα ισχυρός μέσα στη Δύναμη, και πρέπει να αντιμετωπίσει την μυστηριώδη επιστροφή των Σιθ.

•             Episode II: Attack of the Clones – Η Επίθεση των Κλώνων (2002)
Η ταινίαεκτυλίσσεται 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της Αόρατης Απειλής, σε ένα σημείο που ο γαλαξίας βρίσκεται στο χείλος του εμφύλιου πολέμου. Υπό την ηγεσία ενός αποστάτη Τζεντάι, του Κόμη Dooku, χιλιάδες πλανητικά συστήματα απειλούν ν' αποσχιστούν από την Γαλαξιακή Δημοκρατία. Όταν γίνεται μια δολοφονική απόπειρα εναντίον της Γερουσιαστή Πάντμε Αμιντάλα, της πρώην βασίλισσας του Ναμπού, ο μαθητευόμενος Τζεντάι Άνακιν Σκαϊγουώκερ διατάζεται να την προστατεύσει, ενώ ο δάσκαλος του, Όμπι-Ουάν Κενόμπι αναλαμβάνει να διερευνήσει την δολοφονική απόπειρα. Σύντομα ο Άνακιν, η Πάντμε και ο Όμπι-Ουάν θα βρεθούν στην καρδιά των Αυτονομιστικών περιοχών στην έναρξη μιας νέας απειλής για τον γαλαξία, τον Πόλεμο των Κλώνων.

•             Episode III: Revenge of the Sith  - Η Εκδίκηση των Σιθ (2005)
Η ταινία διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της Επίθεσης των Κλώνων. Οι Ιππότες Τζεντάι βρίσκονται σκορπισμένοι στον γαλαξία για να ηγηθούν τον στρατό των κλώνων στον πόλεμο με τους Αποσχιστές. Το Συμβούλιο των Τζεντάι στέλνει τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι να εξοντώσει τον μοχθηρό Στρατηγό Grievous, διοικητή του Στρατού των Αποσχιστών. Την ίδια ώρα, ο Ιππότης Τζεντάι Άνακιν Σκαϊγουώκερ, μακριά από τον Κενόμπι, τον πρώην δάσκαλο του, πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Πάλπατιν, τον Καγκελάριο της Γαλαξιακής Δημοκρατίας και, χωρίς να το ξέρει κανείς, Σκοτεινό Άρχοντα των Σιθ. Η όλο και αυξανόμενη φιλία ανάμεσα τους αποδεικνύεται επικίνδυνη για το Τάγμα των Τζεντάι, την Δημοκρατία, και τον ίδιο τον Άνακιν ο οποίος μοιραία υποκύπτει στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης και γίνεται ο Νταρθ Βέιντερ, αλλάζοντας για πάντα την μοίρα του γαλαξία.

•             Episode IV: A New Hope – Μια Νέα Ελπίδα (1977)
Τοποθετημένη "πριν από πολύ καιρό σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό", η ταινία ακολουθεί μια ομάδα μαχητών της ελευθερίας γνωστών ως η Επαναστατική Συμμαχία, που έχει στόχο την καταστροφή του Άστρου του Θανάτου, ενός διαστημικού σταθμού που είναι ένα πανίσχυρο όπλο της σατανικής Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο πόλεμος διακόπτει την απομονωμένη ζωή του νεαρού αγροτόπαιδου Λουκ Σκαϊγουώκερ όταν κατά τύχη αγοράζει τα ρομπότ που έχουν τα κλεμμένα σχέδια του Άστρου του Θανάτου. Αφότου η Αυτοκρατορία αρχίζει μια αδίστακτη και καταστροφική έρευνα για τα ρομπότ, ο Σκαϊγουώκερ αποφασίζει ν' ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι σε μια παράτολμη αποστολή διάσωσης της ιδιοκτήτριας των ρομπότ, της επαναστάτριας πριγκίπισσας Λέια, και διάσωσης του ίδιου του γαλαξία.

•             Episode V: The Empire Strikes Back – Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (1980)
Τα γεγονότα εκτυλίσσονται τρία χρόνια μετά. Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, υπό την ηγεσία του μοχθηρού Νταρθ Βέιντερ, καταδιώκει τον Λουκ Σκαϊγουώκερ και την Επαναστατική Συμμαχία. Ενώ ο Βέιντερ κυνηγά μια μικρή ομάδα των φίλων του Λουκ—τον Χαν Σόλο, την Πριγκίπισσα Λέια Οργκάνα, και άλλους, σ' όλα τα μήκη και πλάτη του γαλαξία, ο Λουκ μελετά την Δύναμη με τον Δάσκαλο Τζεντάι Γιόντα. Όμως όταν ο Βέιντερ αιχμαλωτίζει τους φίλους του Λουκ, ο Σκαϊγουώκερ πρέπει ν' αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση του και να γίνει Τζεντάι, ή αν θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει τον Βέιντερ και να σώσει τους συντρόφους του.

•             Episode VI: Return of the Jedi – Η Επιστροφή των Τζεντάι (1983)
Τα γεγονότα εκτυλίσσονται περίπου ένα χρόνο μετά τα γεγονότα στο Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται. Η σατανική Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, με διαταγές του ανελέητου Αυτοκράτορα Πάλπατιν, κατασκευάζει ένα δεύτερο Άστρο του Θανάτου με στόχο να τσακίσει την Επανάσταση. Από την στιγμή που ο Αυτοκράτορας σκοπεύει να επιβλέψει προσωπικά τα τελευταία στάδια της κατασκευής, ο στόλος των Επαναστατών εξαπολύει μια ολοκληρωτική επίθεση στο Άστρο του Θανάτου με σκοπό να το καταστρέψει και να σκοτώσει τον Πάλπατιν, τον εγκέφαλο του καθεστώτος. Μέσα σ' όλα αυτά, ο Λουκ Σκαϊγουώκερ, ένας από τους ηγέτες της επανάστασης και Ιππότης Τζεντάι, αγωνίζεται για να γυρίσει τον Νταρθ Βέιντερ, που είναι ο πατέρας του, πίσω από την Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης.

•             Episode VII: The Force Awakens – Η Δύναμη Ξυπνά (2015)
Η ταινία τοποθετείται χρονικά περίπου 30 χρόνια μετά τα γεγονότα της Επιστροφής των Τζεντάι (1983),[1] όπου η Επαναστατική Συμμαχία και η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία έγινε ηΑντίσταση και η Πρώτη Τάξη αντίστοιχα, και ακολουθεί τις περιπέτειες του Φιν, της Ρέι, και του Πο Ντάμερον, μαζί με τους πρωταγωνιστές που επιστρέφουν από τις παλαιότερες ταινίες του Πολέμου των Άστρων.

•             Episode VIII: The Last Jentai - Οι τελευταίοι Τζετάι (2017)
Το 8ο επεισόδιο στην συνεχόμενη ιστορία του Πολέμου των Άστρων, η ταινία εξελίσσεται αμέσως μετά τα γεγονότα του "Η Δύναμη Ξυπνά", όπου η Ρέι εκπαιδεύεται από τον Λουκ Σκάιγουοκερ στην τέχνη των Τζεντάι και της Δύναμης.


•             Episode IX ( Αναμένεται το 2019)


Άλλες πληροφορίες:
- Η πρώτη ταινία του 1977 ονομαζόταν απλά STAR WARS. Η αρίθμηση του Star Wars άλλαξε όταν κυκλοφόρησε η δεύτερη ταινία. Τότε επαναπροβλήθηκε το Star Wars με την προσθήκη υπότιτλου (Episode IV, A New Hope). Κάπου εκεί στη δεύτερη ταινία, αποκρυστάλλωσε και ο Lucas την ιστορία του, και θεώρησε ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε τρεις τριλογίες, έχοντας ξεκινήσει από την ενδιάμεση, και γι΄αυτό έδωσε και την αρίθμηση αυτή ...
O George Lucas έχει σκηνοθετήσει και έχει γράψει τα σενάρια για τα επεισόδια I, ΙΙ (μαζί με τον Jonathan Hales), ΙΙΙ, IV, και έχει συγγράψει τα σενάρια για το επεισόδιο V (μαζί με τους Leigh Brackett και Lawrence Kasdan – το επεισόδιο σκηνοθέτησε ο Irvin Kershner) και για το VI (μαζί με τον Lawrence Kasdan – το επεισόδιο σκηνοθέτησε ο Richard Marquand). To VII είναι ουσιαστικά η μόνη ταινία Star Wars στην οποία ο Lucas δεν έχει συνεισφέρει ούτε ως σκηνοθέτης, ούτε ως σεναριογράφος (το επεισόδιο VII σκηνοθέτησε ο J.J. Abrams και το σενάριο έγραψαν ο ίδιος μαζί με τους Lawrence Kasdan και Michael Arndt).
- Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσει πως εξελίχθηκε η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τα εφέ και το στήσιμο των κόσμων του Star Wars από το 1977 μέχρι σήμερα.
- Με βάση την υπόθεση του Star Wars και τους χαρακτήρες που συμμετέχουν σε αυτό, έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από βιβλία, κόμικς, κινούμενα σχέδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κ.α.  
- Στο Star Wars VIII: The Last Jedi είναι η τελευταία εμφάνιση στης Carrie Fisher στον ρόλο της Λέια Οργκάνα, και η ταινία είναι αφιερωμένη στην ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2016 στα 60 της χρόνια.


Star Wars Phantom Menace poster.jpgAotCPoster.jpgL 9562 0121766 5660328d.jpgStar Wars.jpgStar Wars The Empire Strikes Back.jpgStar Wars Return of the Jedi.jpgStar Wars The Force Awakens Theatrical Poster.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: