31 Ιαν 2016

Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα (χαρακτικό του Γκόγια)

Museo del Prado - Goya - Caprichos - No. 43 - El sueño de la razon produce monstruos.jpg
 El sueño de la razón produce monstruos, Francisco Goya

Το έργο "Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα" - "The Sleep of Reason Produces Monsters" (τίτλος πρωτοτύπου στα ισπανικά: El sueño de la razón produce monstruos) είναι ένα χαρακτικό του Ισπανού ζωγράφου και χαράκτη Φρανσίσκο Γκόγια (Francisco Goya, 1746-1828).Χρονολογείται περίπου στα έτη 1797-1799 και είναι μέρος της σειράς “Los Caprichos” (Τα Καπρίτσια) και έχει την αρίθμηση 43 από τα 80.
Το σκίτσο απεικονίζει τον ίδιο τον καλλιτέχνη να κοιμάται ακουμπημένος σε ένα τραπέζι ενώ πίσω του αμέτρητες νυχτερίδες και κουκουβάγιες ετοιμάζονται να του επιτεθούν.

Η συγκεκριμένη εικόνα θεωρείται απεικόνιση των επιπτώσεων της καταπίεσης της λογικής. Μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως συνεισφορά του Γκόγια στη δημιουργική διαδικασία και την απελευθέρωση της φαντασίας, των συναισθημάτων ακόμα και των εφιαλτών. Αναμφισβήτητα το πιο διάσημο έργο της σειράς, που έχει γίνει είδωλο, και ο τίτλος του συχνά αναφέρεται ως γνωμικό του Γκόγια.
Η πλήρης επιγραφή του σκίτσου 43 η οποία έχει μείνει σαν διάσημη ρήση του Γκόγια είναι η ακόλουθη: “Fantasy, abandoned by reason, produces impossible monsters; united with it, she is the mother of the arts and the origin of marvels[Σε ελεύθερη δική μου μεταφραση: "Όταν για οποιοδήποτε λόγο η φαντασία εγκαταλείπεται, παράγει άκυρα τέρατα. Όταν όμως υιοθετείται, γίνεται η μητέρα των τεχνών και η αφετηρία θαυμάτων"]. 
Προσχέδια:
Prado - Los Caprichos - preparatory drawing - No. 43 - El sueño de la razon produce monstruos.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: