22 Νοε 2014

Ο Παράδεισος στον κόσμο του Χριστόδουλου Ελισσαίου

Σε ποιόν κόσμο βρίσκεται ο παράδεισος; / Χριστόδουλος Ελισσαίου. Λευκωσία: Αιγαίον, 2014.

Ο Χριστόδουλος Ελισσαίου κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στη λογοτεχνική σκηνή με το υπαρξιακό μυθιστόρημα «Σε ποιόν κόσμο βρίσκεται ο παράδεισος;».
Η γραφή του Ελισσαίου, ελκυστική και άμεση κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα, ενώ η χρήση του χιούμορ και του σαρκασμού γίνεται από τον συγγραφέα στις σωστές δώσεις κάνοντας το μυθιστόρημα ακόμα πιο απολαυστικό.

Το βιβλίο ίσως σας βοηθήσει να αποφανθείτε σε ποιο κόσμο βρίσκεται ο παράδεισος. Αν πάλι όχι, τότε, ίσως σας προβληματίσει αφού σε αυτό θίγονται και φιλοσοφικά ζητήματα (που έχουν να κάνουν με το θάνατο, τη θρησκεία, τον έρωτα, την πατρίδα, το πεπρωμένο κ.α.). Οι απόψεις του ήρωα για τα θέματα αυτά είναι κάποιες φορές ξεκάθαρες και κάποτε συγκαλυμμένες με τρόπο που μόνο ένας υποψιασμένος αναγνώστης μπορεί να συλλάβει. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί  ή όχι με τον Κλεάνθη (τον πρωταγωνιστή), σίγουρα θα βρει ενδιαφέροντα τα θέματα που τον απασχολούν καθώς και τον τρόπο σκέψης του.

Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στην Λευκωσία όπου ζει ο πρωταγωνιστής αλλά και στο Λονδίνο, την Αθήνα, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος, περιοχές τις οποίες επισκέπτεται ο Κλεάνθης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χαρακτήρες του βιβλίου, ιδιαίτερα ο Αχιλλέας και η Χριστίνα με τις μη συμβατικές προσωπικότητες που έχουν.


Περίληψη
Ένας νέος άνθρωπος, ανακαλύπτει ότι πάσχει από μία σπάνια και ανίατη ασθένεια, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μπορεί να προβλεφθεί με καταπληκτική ακρίβεια η ημερομηνία λήξης του φορέα της. 
Αφού αποκλείει κάθε πιθανότητα ιατρικού λάθους και αποδέχεται την μοίρα του, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα που τίθεται πια μπροστά του θα αφορούσε τον καθένα μας: Να τρέξει να απομυζήσει όσα προλαβαίνει από τη ζωή που τον εγκαταλείπει ή να προετοιμαστεί για τα μετέπειτα; 
Αποφασίζει στο χρόνο που του απομένει, να ζήσει όσο πιο έντονα γίνεται τη ζωή του πραγματοποιώντας τα πιο κρυφά του όνειρα, υλοποιώντας τις πιο τρελές φαντασιώσεις του και αντιμετωπίζοντας τους πιο ενδόμυχους φόβους του. Η αποδοχή του αναπόφευκτου ενεργεί καταλυτικά και τον βοηθά να απελευθερωθεί.
Όμως η ειρωνεία της μοίρας φέρνει μπροστά του δυο ξεχωριστούς ανθρώπους που σημαδεύουν, με εντελώς διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τη ζωή του. Ξαναγεννιέται, γίνεται άλλος άνθρωπος.
Καθώς όμως ο χρόνος κυλά και το τέλος πλησιάζει νομοτελειακά, επανέρχεται στην σκληρή πραγματικότητα. Μήπως θα έπρεπε να αξιοποιήσει διαφορετικά την όση ζωή του απέμενε; Ένα απροσδόκητο συμβάν ανατρέπει τα πάντα δίνοντας λύτρωση στον ήρωα αλλά αφήνοντας παράλληλα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.


Η παρουσίαση του βιβλίου που δημοσίευσα στο Bookia.gr: http://www.bookia.gr/index.php?action=Blog&post=66430930-eb93-4c3f-9bda-c1b78019189f


Δεν υπάρχουν σχόλια: