14 Νοε 2014

Συνέντευξη μου στον Γιώργο Σωτήρχο και το περιοδικό Συμναντικές Διαδρομές

[Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Συμάντικές Διαδρομές, τχ. 20, Απρ. 2014]

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΧΟΣ

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ της συλλογής διηγημάτων του Ανδρέα Καπανδρέου, «Ο γιος της μάγισσας» κάναμε μαζί του μια μικρή κουβέντα για να τον γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι αναγνώστες του περιοδικού και των εκδόσεων.


Ανδρέα, καλώς ήρθες στις Συμπαντικές Διαδρομές!
- Ευχαριστώ το Περιοδικό για τη φιλοξενία και για τη δυνατότητα που μου δίνει να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες του. Με την έκδοση του νέου μου βιβλίου συντάσσομαι κι εγώ μαζί με τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές στον αγώνα που διεξάγει για τη διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει να είσαι στην Κύπρο συγγραφέας που ασχολείται με τη λογοτεχνία του φανταστικού; Πιστεύεις ότι υπάρχουν στην Κύπρο συγγραφείς του είδους και ανάλογο κοινό και ότι γενικά το κοινό ξέρει τι είναι Λογοτεχνία του Φανταστικού;
- Είναι κάπως περίεργο να γράφεις λογοτεχνία του φανταστικού σε μια χώρα όπου το αναγνωστικό κοινό είναι ούτως ή άλλως περιορισμένο. Χρειάζεται, λοιπόν, αγώνας αρχικά να εξηγήσεις στον κόσμο τι είναι η φανταστική λογοτεχνία και μετά να πείσεις  τους αναγνώστες να την εμπιστευθούν και να τη διαβάσουν.
Υπάρχει όμως και η γοητεία που αφήνει αυτή η προσπάθεια. Είναι πολύ όμορφη η  αίσθηση ότι με τα κείμενά σου βοηθάς την πατρίδα σου να ενταχθεί στο διεθνή χάρτη της φανταστικής λογοτεχνίας. 
Αν και κατά καιρούς κάποιοι κύπριοι συγγραφείς ασχολήθηκαν περιστασιακά με τη λογοτεχνία του φανταστικού, αυτή τη στιγμή είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτοί που παράγουν σ’ αυτό το είδος λογοτεχνίας.


Το πρώτο διήγημα του βιβλίου «Ο γιος της μάγισσας» αναφέρεται στο «Βιβλίο του Διαβόλου». Πως προέκυψε η ιδέα για να το γράψεις;
- Το συγκεκριμένο διήγημα είναι το μεγαλύτερο του βιβλίου και είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του βιβλίου «Codex Gigas» ή «Βιβλίο του Διαβόλου», το οποίο είναι υπαρκτό και σήμερα φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στην Στοκχόλμη. Η ιδέα ξεκίνησε όταν διάβασα για το συγκεκριμένο βιβλίο και τον μύθο που το συνόδευε. Το δικό μου διήγημα αφηγείται την ιστορία του πρωταγωνιστή από την ημέρα της γέννησής του όπως εγώ την φαντάστηκα. Η ιστορία, λοιπόν, είναι διανθισμένη με μύθους της εποχής του Μεσαίωνα αλλά, φυσικά, και με δική μου μυθοπλασία. Το τέλος του διηγήματος είναι υπερφυσικό ή εξηγείται με τη λογική, ανάλογα με τη διάθεση του αναγνώστη.


Μίλησε μας με δικά σου λόγια για τις ιστορίες του βιβλίου. Η θεματολογία του βιβλίου ξεκινάει από την επιστημονική φαντασία και απλώνεται μέχρι και την αλληγορία. Εσύ ήθελες να γίνει έτσι ή απλά έτσι σου βγήκε;
- Οι ιστορίες στο βιβλίο «Ο γιος της μάγισσας», ποικίλουν όσον αφορά στη θεματολογία τους. Στο βιβλίο μπορεί κάποιος να διαβάσει ιστορίες φανταστικές, τρόμου, επιστημονικής φαντασίας αλλά και ιστορίες οι οποίες ακροβατούν μεταξύ φανταστικού και πραγματικότητας και οι οποίες από κάποιους μπορούν να χαρακτηριστούν ως «mainstream» (γενική) λογοτεχνία.
Γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι γράφοντας διαφορετικού είδους κείμενα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο η εναλλαγή της θεματολογίας των ιστοριών ήταν εσκεμμένη επειδή ήθελα να αιφνιδιάσω τον αναγνώστη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μου αρέσει να κάνω με τους αναγνώστες. Τους προδιαθέτω με μια ιστορία που διαβάζουν κάνοντας τους να πιστέψουν ότι ξέρουν τι θα διαβάσουν στην αμέσως επόμενη, αλλά εγώ έρχομαι να τους το ανατρέψω προκαλώντας  τους έκπληξη.  

Πες μας κάποια περισσότερα πράγματα για την ιστορία επιστημονικής φαντασίας που υπάρχει στο βιβλίο. Από πού την εμπνεύστηκες;
- Το διήγημα «Οι νεκροί στον πλανήτη Ογκλ» είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας με μυθολογικά στοιχεία. Ξεκινά περιγράφοντας ένα πόλεμο, μια εισβολή που δέχεται ο πλανήτης Ογκλ από μια άλλη εχθρική και πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογικά φυλή, τους Τιτάνες. Μέσα από την αφήγηση δίνονται στοιχεία για την ιστορία των κατοίκων του πλανήτη, τους Ογκλμανούς και στο τέλος αποκαλύπτεται ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο έχει σχέση με την καταγωγή τους και το οποίο τελικά τους σώζει. Δεν σας κρύβω ότι η ιστορία του πλανήτη Ογκλ με έχει απασχολήσει αρκετά και ήδη έχω στο μυαλό μου μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη «μυθολογία» και την εξέλιξη των Ογκλμανών, την οποία καταγράφω με την προοπτική να βγει σε ένα νέο βιβλίο.
Τώρα όσον αφορά την έμπνευση για την συγκεκριμένη ιστορία είναι πολύ δύσκολο να την προσδιορίσω. Δεν υπήρξε κάποιο ξεκάθαρο ερέθισμα για να γράψω το συγκεκριμένο διήγημα. Νομίζω ότι σε αυτό συναντά κάποιος τις επιρροές που είχα κατά καιρούς διαβάζοντας επιστημονική φαντασία αλλά και μυθολογία.


Θέλεις να μοιραστείς κάτι τελευταίο για τα βιβλία σου με τους αναγνώστες μας;
- Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αναγνώστες για τη θερμή ανταπόκριση με την οποία υποδέχτηκαν εμένα και τα βιβλία μου και να τους υποσχεθώ ότι σύντομα θα διαβάσουν καινούργια κείμενά μου.
Τελειώνοντας θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς τους φίλους του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές αλλά και γενικότερα προς τους αναγνώστες της φανταστικής λογοτεχνίας: Δώστε την ευκαιρία και σε έλληνες συγγραφείς του φανταστικού, διαβάζοντας τους. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογες περιπτώσεις ελλήνων συγγραφέων που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους ξένους συναδέλφους τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: