11 Νοε 2014

Νουβορδία: το αλληγορικό – πολιτικό διήγημα του Άντη Ροδίτη

Νουβορδία / Αντρέας Ροδίτης. Λευκωσία: Αιγαίον, 1983.

Το διήγημα Νουβορδία είναι ένα μικρό σε έκταση διήγημα του Άντη Ροδίτη το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε αυτόνομα, για πρώτη φορά στη Λευκωσία το 1976 (τυπογραφείο Κόσμος).

Στο αλληγορικό αυτό διήγημα το οποίο διαδραματίζεται σε μια φανταστική χώρα, τη Νουβορδία, μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει καταστάσεις και γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο από την εποχή της ανεξαρτησίας της μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 και αμέσως μετά.

Ο συγγραφέας παρουσιάζεται καυστικός και κριτικός απέναντι κυρίως στις νοοτροπίες των κατοίκων της Νουβορδίας [Κύπρου] όπου επικρατεί το γλείψιμο, η αναξιοκρατία, ο αριβισμός και ο ωχαδερφισμός. Ενδιαφέρον είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο Ροδίτης παρουσιάζει τους εισβολείς [τούρκους] μέσα από τη ματιά του αιχμάλωτου αφηγητή (τους παρουσιάζει σαν αιμοδιψή τέρατα).

Στην έκδοση του 1983 ο ίδιος ο συγγραφέας μας ενημερώνει στην αρχή του βιβλίου:

«Η “Νουβορδία”, στην τελική της μορφή σ’ αυτή την έκδοση, άρχισε να γράφεται αρκετά πριν την εισβολή και τελείωσε τον Μάρτη του 1975. Τυπώθηκε σε βιβλίο τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου σε 500 αντίτυπα. Δέχτηκε εχθρικές κριτικές και δεν προωθήθηκε στα βιβλιοπωλεία. Υποβλήθηκε σαν υποψήφιο βιβλίο για βράβευση στο Υπουργείο Παιδείας [της Κύπρου]. Δεν βραβεύτηκε και δεν αγοράστηκε. (Πρόκειται για την ίδια χρονιά που απορρίφθηκε και η τελευταία ποιητική συλλογή του Παντελή Μηχανικού “Κατάθεση”).» 

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: