29 Απρ 2014

Οι Κέλτες και ο θάνατος


Ο θάνατος στην Κελτική μυθολογία και παράδοση / Ευλαμπία Τσιρέλη. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2013.

Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας ασχολείται με τη «μεγάλη της αγάπη» όπως μας πληροφορεί στον πρόλογο, τους Κέλτες. Αφού μελέτησε τη θρησκεία, τις παραδόσεις, τη μυθολογία και τον πολιτισμό των Κελτών προσπαθεί να μας δώσει τις απόψεις τους για το θάνατο.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μας δίνει κάποια επιστημονικά στοιχεία για τους Κέλτες και τον πολιτισμό τους ενώ στο δεύτερο μέρος, με ποιο λογοτεχνική διάθεση, μας δίνει στοιχεία από τη μυθολογία και τις αντιλήψεις των Κελτών όσον αφορά το θάνατο..

Μέρος 1ο - Γνωριμία με τους Κέλτες: 1. Καταγωγή και γλώσσα – 2. Θρησκεία και λατρεία – 3. Σόουιν. Η αρχαία γιορτή του θανάτου.
Μέρος 2ο – Περί θανάτου: 1. Θάνατος και ταφή – 2. Οι μούμιες των βάλτων – 3. Η χύτρα της Αναγέννησης – 4. Ο Αλλόκοσμος – 5. Ο θάνατος στους Κέλτες σήμερα.

Από το οπισθόφυλλο:


Οι Κέλτες είχαν μια εκλεπτυσμένη αντίληψη για τον θάνατο. Η βασική τους πεποίθηση ήταν ότι, στην ουσία, δεν υπάρχει παρά μια μετάβαση σε έναν υπέροχο, χαρούμενο τόπο όπου το πνεύμα ξαναζωντανεύει το σώμα και ο άνθρωπος ζει όπως και πριν αλλά πιο ευτυχισμένος. Οι μεγαλόψυχοι και ατρόμητοι Κέλτες έκαναν φίλο ακόμα και τον θάνατο.
Ποιοι ήταν οι δρυίδες και τι πρέσβευαν; Τι ήταν οι Μούμιες των Βάλτων; Τι γνωρίζουμε για τους μεγαλιθικούς τάφους και τι ήταν τα σιντ; Ποια ήταν η γιορτή του Θανάτου που επιβιώνει μέχρι σήμερα; Που βρισκόταν το Νησί της Χαράς, το Νησί των Γυναικών και ποιες ήταν οι ιδιότητες της Χύτρας της Αναγέννησης;
Πού βρισκόταν το μυθικό Νησί της Άβαλον; Ας ταξιδέψουμε μαζί πίσω στον χρόνο να γνωρίσουμε τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τις παραδόσεις αυτού του λαού και την εικόνα που είχαν για το τέλος της ζωής και τον Άλλο Κόσμο; Ας ανακαλύψουμε μαζί εκείνη τη μαγική πύλη στον κόσμο μας που θα μας βγάλει στην άλλη μεριά. Στους ζωντανούς θρύλους, στα παραμύθια, στα χρώματα, στην αιώνια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: