6 Ιαν 2014

Το χαμένο νησί – μια φανταστική νουβέλα του Μ. Καραγάτση


Το χαμένο νησί: φανταστική νουβέλα / Μ. Καραγάτσης. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2010 (14η εκδ.). [Πρώτη έκδοση: 1943].

Ο Μ. Καραγάτσης (1908-1960) έγραψε την φανταστική νουβέλα «Το χαμένο νησί» μεταξύ Νοεμβρίου 1941 και Μαΐου 1943.
Πρόκειται για ακόμα ένα κείμενο του Μ. Καραγάτση το οποίο ανήκει στην κατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας. Σε αυτό ο συγγραφέας διηγείται  την ιστορία ενός νησιού το οποίο μετά από τις κατάρες που δέχθηκε από μια τυφλή γριά με υπερφυσικές δυνάμεις, έγινε πλωτό και άρχισε να ταξιδεύει μαζί με τους κατοίκους του. Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί Τήλος το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και το οποίο τελικά καταλήγει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.   
Κατά τα άλλα η νουβέλα  έχει πολλά από τα γνώριμα χαρακτηριστικά της πεζογραφίας του Καραγάτση, όπως, καταπληκτικές περιγραφές χαρακτήρων και φύσης, έξαρση του ερωτικού και σεξουαλικού στοιχείου, θανάτους, και έναν ήρωα – ξένο που δυσκολεύεται ή δεν θέλει να ενταχθεί στην άρρωστη κοινωνία που συναντά.
Η ιστορία ξεκινά με μια εισαγωγή του συγγραφέα. Ακολουθεί η εξιστόρηση μέσα από το ημερολόγιο του ναυτικού (αρχικά δομημένο κατά ημερομηνίες και αργότερα, δοσμένο μέσω άναρχων περιγραφών) και στο τέλος παραθέτει ένα ποίημα που συνόδευε το ημερολόγιο. Το βιβλίο τελειώνει με την παράθεση ενός αποσπάσματος από μια γαλλική εφημερίδα το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει επιστημονικά την εξαφάνιση του νησιού Τήλος…
Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ναυτικό αφού παραθέτει πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τα πλοία και τα ταξίδια τους.

* Η πραγματική νήσος Τήλος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Κως. Το ομώνυμο φανταστικό νησί του Μ. Καραγάτση, όμως, σύμφωνα με τις περιγραφές του,  βρίσκεται πιο βορειοδυτικά ανάμεσα σε Κύμη, Σκύρο και Ψαρά. Στη νουβέλα η Τήλος μεταφέρεται στον Ειρηνικό Ωκεανό (κοντά στα νησιά Μανιχίκε και Υπηνέμων), μετατρέπεται σε τροπικό και ονομάζεται Ταϊλί. Σύμφωνα με τις συντεταγμένες που δίνει ο συγγραφέας, το νησί Ταϊλί βρίσκεται κάπου κοντά στη Χαβάη.


 Διαβάστε επίσης:

Ο Μ. Καραγάτσης και ο Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν

Η μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια: