13 Δεκ 2013

Υπάρχει και φιλότιμο: θεατρική παράσταση από τον Κίμωνα Ξυλοτύμβου


Παρακολούθησα πρόσφατα τη θεατρική παράσταση «Υπάρχει και φιλότιμο» από τον ερασιτεχνικό όμιλο του «Κίμων» Ξυλοτύμβου.
Για την παράσταση επιλέγηκε το πάντα επίκαιρο έργο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου το οποίο στηλιτεύει το σάπιο πολιτικό κατεστημένο και τη συμπεριφορά συγκεκριμένων πολιτικών.
Το έργο βασίζεται στη θεατρική κωμωδία «Ανώμαλη προσγείωση» που γράφτηκε το 1950 από τους Σακελλάριο και Γιαννακόπουλο. Γνωστό, πάντως, έγινε το 1965 όταν γυρίστηκε σαν κινηματογραφική ταινία από την Φίνος Φιλμ με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Υπόθεση:
Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος είναι υπουργός αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, έχει προγραμματίσει να ταξιδεύσει ως εκεί για μια ομιλία. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει η κόρη του Αλίκη.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανή οδηγός, και ο πατέρας της το επιτρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε ένα δένδρο, κοντά στο χωριό Άγρυλος. Το ατύχημα αυτό προκαλεί ελαφρύ τραυματισμό των επιβαινόντων και ακινητοποίηση του οχήματος. Αμέσως οι χωρικοί σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους. Οι χωρικοί συζητούν με τον υπουργό σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες.
Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Μαυρογιαλούρος πληροφορείται για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και για την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του. Ιδιαίτερα κλονίζεται όταν μαθαίνει ότι ο στενός του συνεργάτης Θεόδωρος Γκρούεζας  έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα μέσα από διεφθαρμένες συναλλαγές. Μετά από όλα αυτά, αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, αφού πρώτα επιπλήξει σε έντονο ύφος τους συνεργάτες του.


Ατάκες από το έργο που άφησαν ιστορία:
«Ε, τι να κάνουμε; Περιφέρεια μου είναι. Οι γυναίκες και οι πολιτικοί Κωστάκη μου, πρέπει να προσέχουνε πολύ τις περιφέρειές τους»

«Πώς πάνε οι ετοιμασίες για την υποδοχή;»
«Τα έχω ετοιμάσει όλα»
«Α, μπράβο! Γιατί πρέπει να υπάρχει παλμός… αυθορμητισμός»
«Και τον αυθορμητισμό τον έχω κανονίσει!»

«…Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο»

*Το όνομα «Μαυρογιαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα.
Η προσπάθεια του ομίλου «Κίμων» είναι πολύ αξιόλογη και καθόλα αξιέπαινη ενώ η ερμηνεία των ηθοποιών δεν υστερεί σε τίποτα επαγγελματικών σχημάτων.
Στην παράσταση του Κίμωνα παίζουν οι ηθοποιοί:
Καίτη Πέτρου, ως Αλίκη
Γιώτα Χριστοφή, ως Νάντα Μαυρογιάλουρου
Θεοφανία Θεοφάνους, ως Λώρα Συλιβριώτη
Στέλιος Παπαγεωργίου, ως Αντρέας Μαυρογιάλουρος
Κάκια Νεοκλή, ως Τασία
Ηλίας Χτζηιωάννου, ως Κώστας Συλιβριώτης
Χρυσόστομος Χαραλάμπους, ως Γιώργος
Χαράλαμπος Μάστρου, ως Θεόδωρος Γκρουέζας
Ελένη Μάτολη, ως Κυρά Λάμπαινα
Ζαχαρίας Σπύρου [και Βαρνάβας Βαρνάβα], ως Κυρ Φώτης
Μαρία Θεοφάνους, ως Κατίνα
Πέτρος Λειβαδιώτης, ως Πανάγος

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κυριάκο Κυριάκου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: