12 Αυγ 2013

Οι ανθολογίες ελληνικού φανταστικού διηγήματος του Μάκη Πανώριου


 Το ελληνικό φανταστικό διήγημα / Μάκης Πανώριος. Αθήνα: Αίολος, 1986-2012 (τ.1 – 1986, τ.2 – 1993, τ.3 - 1994, τ.4 – 1997, τ.5 – 2004,  τ.6 – 2012).

Ο Μάκης Πανώριος  από το 1987 μέχρι το 2012 εξέδωσε συνολικά έξι τόμους – ανθολογίες κάτω από τον γενικό τίτλο «Το ελληνικό φανταστικό διήγημα».

Μεταξύ των συγγραφέων που ανθολογούνται παρελαύνουν σπουδαία ονόματα ελλήνων λογοτεχνών που έχουν ασχοληθεί με το φανταστικό διήγημα, δείχνοντας ότι αυτό κάθε άλλο παρά ως περιθωριακή μορφή λογοτεχνίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μέσα από τις αντθολογίες του Πανώριου παρελαύνουν τα ονόματα κορυφαίων συγγραφέων όπως οι Δημοσθένης Βουτηράς, Φρέντυ Γερμανός, Κ.Π Καβάφης, Μ. Καραγάτσης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Κώστας Καρυωτάκης, Ανδρέας Λασκαράτος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Γιώργος Σεφέρης,  Διονύσιος Σολωμός, Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροϊδης, Γιάννης Ψυχάρης, κ.α.

Ανάμεσα σε αυτούς συναντούμε και τους κύπριους, Νέαρχο Γεωργιάδη και Στέφανο Σταυρίδη αλλά και τον κυπριακής καταγωγής Ναπολέων Λαπαθιώτη (1888-1940).

Ο τελευταίος τόμος που κυκλοφόρησε το 2012 περιλαμβάνει έργα ελλήνων λογοτεχνών που εκδόθηκαν μέχρι το 2010.


Σημαντική συνεισφορά στην ιστορία και τη θεωρία της ελληνικής φανταστικής λογοτεχνίας αποτελούν τα προλογικά σημειώματα του Μάκη Πανώριου.

Το ελληνικό φανταστικό διήγημα αντικείμενο έχει ένα παραμελημένο ή αγνοημένο είδος της λογοτεχνίας, τη φανταστική λογοτεχνία. Η σειρά αυτή των 6 τόμων είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια εντοπισμού του φανταστικού στην ελληνική λογοτεχνία από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Έτσι η συνεχής αναζήτησή του στους κόλπους της, μια ενασχόληση κοπιαστική αλλά και άκρως συναρπαστική -κατά τον συγγραφέα ερευνητή του Μάκη Πανώριο, που το ανακάλυψε σε παλιά περιοδικά, εφημερίδες ανθολογίες και συλλογές διηγημάτων- απέφερε πλούσιους καρπούς και χαρούμενες, απροσδόκητες και θαυμαστές εκπλήξεις, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, που θα απολαύσει ένα σπουδαίο υλικό, ισάξιο της ξένης φανταστικής λογοτεχνίας, αν όχι και καλύτερο. Κύριο χαρακτηριστικό των διηγημάτων, η πολυφωνία, η πολυμορφία, η θεματική και υφολογική ποικιλία και κυρίως, η υψηλή λογοτεχνική ποιότητά τους.

*Ο Μάκης Πανώριος με αυτό το πολύτομο έργο έχει, αναμφισβήτητα, συνεισφέρει στην καταγραφή και τη διάδοση του ελληνικού φανταστικού διηγήματος.
Θα ήθελα πολύ, πάντως, να μάθαινα τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τους συγγραφείς που συμπεριέλαβε στις συλλογές του, αφού νιώθω ότι από αυτές απουσιάζουν σημαντικά και αξιόλογα ονόματα σύγχρονων συγγραφέων της φανταστικής λογοτεχνίας.


Διαβάστε επίσης: Ο Μάκης Πανώριος για την Ελληνική Φανταστική Λογοτεχνία

Δεν υπάρχουν σχόλια: