10 Ιουν 2013

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό βίωμα στη νεοελληνική δραματουργία: Ρεπερτόριο κρατικών θεάτρων Ελλάδας και Κύπρου: 1932 – 1994

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό βίωμα στη νεοελληνική δραματουργία: Ρεπερτόριο κρατικών θεάτρων Ελλάδας και Κύπρου: 1932 – 1994 / Παναγιώτα Σωτήρχου [εισαγωγή Πλάτων Μαυρομούστακος]. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2012.

Το βιβλίο είναι βασισμένο στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στη Θεατρολογία και ουσιαστικά μας παρουσιάζει την οπτική γωνιά από την οποία αντικρίζει το θέατρο, την εκούσια ή ακούσια μετακίνηση ανθρώπων από τον τόπο κατοικίας τους. 

Το έργο καλύπτει σημαντικές ιστορικές περιόδους (όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ο εμφύλιος, η οικονομική κρίση του 30 στην Ελλάδα, η Χούντα και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο) όπου παρατηρήθηκαν σημαντικές μετακινήσεις ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό.

Η μελέτη εστιάζει σε έργα που παρουσιάστηκαν κατά την αναφερομένη περίοδο (1932-1994) στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ).
Ανάμεσα στους θεατρικούς συγγραφείς που αναφέρονται στο βιβλίο διακρίνουμε πολύ γνωστά ονόματα όπως οι: Λουκής Ακρίτας, Κώστας Βάρναλης, Ηλίας Βενέζης, Οδυσσέας Ελύτης, Λιλή Ζωγράφου, Γιώργος Θέμελης, Γιώργος Θεοτοκάς, Πάνος Ιωαννίδης, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Νίκος Καζαντζάκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ρήνα Κατσελλή, Δημήτριος Κορδάτος, Παύλος Μάτεσις, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξης Πάρνης, Μιχάλης Πασιαρδής, Άντρος Παυλίδης, Παντελής Πρεβελάκης, Γιάννης Ρίτσος, Αλέκος Σακελλάριος, Άγγελος Σικελιανός, Άγγελος Τερζάκης, Δημήτρης Ψαθάς και πολλοί άλλοι.

Από το οπισθόφυλλο:
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στο τμήμα της νεοελληνικής δραματουργίας των ετών 1932 - 1994, που παρουσιάστηκε από τα κρατικά θέατρα Ελλάδας και Κύπρου κατά την αντίστοιχη περίοδο. Αντλώντας από τη θεατρολογία και τις μεταναστευτικές και προσφυγικές σπουδές διερευνά τη δραματουργική μετάπλαση της μεταναστευτικής και προσφυγικής ετερότητας στο ρεπερτόριο αυτών των θεάτρων.

Αρχικά, εξετάζεται το κατά πόσο η συγκεκριμένη θεματική στα επιλεγμένα κείμενα έχει αντιστοιχία με τις ιστορικά τεκμηριωμένες πληθυσμιακές κινήσεις της εποχής. 
Παράλληλα, μελετάται η χροιά με την οποία περιβάλλεται το μεταναστευτικό και προσφυγικό βίωμα και γίνονται υποθέσεις για την επίδραση του ιστορικού πλαισίου αυτών των ετών, αναφορικά με την εικόνα που αποκομίζουμε. Ακολούθως, τίθεται επί τάπητος το θέμα της ύπαρξης ουσιαστικής σχέσης κάποιου ή κάποιων δραματικών ειδών με την υπό εξέταση θεματολογία. Τέλος, επιδιώκεται η χαρτογράφηση της δραματουργικής αναπαράστασης των μεταβολών ταυτότητας που βιώνουν οι εμπλεκόμενοι στο μεταναστευτικό και προσφυγικό φάσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: