13 Μαΐ 2013

Για το «Ημερολόγιο μιας απιστίας» του Αιμίλιου Σολωμού


Ημερολόγιο μιας απιστίας / Αιμίλιος Σολωμού, Αθήνα: Ψυχογιός, 2012.

Προβληματίστηκα αρκετά κατά πόσο θα έπρεπε να χαρακτηρίσω το «Ημερολόγιο μιας απιστίας», σαν ένα ερωτικό μυθιστόρημα. Ναι, είναι τέτοιο υπό την έννοια ότι περιγράφει την ερωτική (αλλά όχι μόνο) ζωή του πρωταγωνιστή της ιστορίας. 
Αισθάνομαι, όμως, ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια ερωτική ιστορία. Είναι ένα όμορφο ταξίδι στις Κυκλάδες μιας άλλης εποχής, αλλά και μια επιστροφή στο παρελθόν, μέσω των αρχαιολογικών ανασκαφών που περιγράφονται στο βιβλίο.

Πολύ καλή πλοκή που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και εξαιρετικές περιγραφές που ζωντανεύουν τις εικόνες και αναδεικνύουν το ταλέντο του συγγραφέα.


Από το οπισθόφυλλο:

Ο Γιώργος Δουκαρέλης, αρχαιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιστρέφει στις Μικρές Κυκλάδες, είκοσι χρόνια μετά την ανασκαφή που τον έκανε διάσημο και άλλαξε για πάντα την προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Εκεί είχε ανακαλύψει το προϊστορικό λείψανο μιας εγκύου νεαρής γυναίκας που είχε δολοφονηθεί πριν από 5000 χρόνια, ενώ στη διάρκεια της ανασκαφής είχε απατήσει τη σύζυγό του με μια φοιτήτρια. Αλλά τι γυρεύει ξανά στο Κουφονήσι έξι μήνες ύστερα από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της συζύγου του, της πρώην φοιτήτριάς του; Ο Δουκαρέλης πρέπει τώρα να πραγματοποιήσει μια ακόμα ανασκαφή, αυτή τη φορά στα ενδότερα της ψυχής του. Περιδιαβάζοντας στα μέρη όπου έζησε άλλοτε, ανάμεσα στις αναμνήσεις, τα αόρατα νήματα που τον συνδέουν με τρεις γυναίκες, από το πολύ μακρινό, το πρόσφατο παρελθόν και το παρόν, κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου, ανάμεσα στα βράχια, την άγονη γη, τη θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο, θα προσπαθήσει να βάλει σε τάξη τη ζωή του και να ξαναθυμηθεί όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το καθοριστικό καλοκαίρι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: