13 Απρ 2013

"Λι" του Νίκου Καββαδία


Λι / Νίκος Καββαδίας, Άγρα, 2002

Ο Νίκος Καββαδίας είναι πολύ γνωστός για τα ταξιδιάρικα ποιήματά του. Έχει γράψει όμως και πεζά τα οποία είναι εξίσου όμορφα και περιγραφικά.

Το «Λι» είναι ένα μικρό διήγημα στο ο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει την περιπέτειά που έζησε στο Χόνγκ Κογκ όταν ταξίδευε το 1968, σαν ασυρματιστής, στα καράβια. Λι είναι το όνομα ενός δεκάχρονου κοριτσιού μέσα από τα μάτια του οποίου, ο Καββαδίας γνωρίζει τον ασιατικό πολιτισμό.

Εκτός από τις τρεις ποιητικές του συλλογές ("Μαραμπού", 1933, "Πούσι", 1947, "Τραβέρσο", 1975), η "Βάρδια", το μοναδικό πεζό κείμενο του Νίκου Καββαδία που εκδόθηκε όσο ζούσε, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1954. Τα μικρά πεζά "Λι", "Του πολέμου" και "Στο άλογό μου", εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του σε βιβλίο, το 1987.

Το "Λι" μεταφέρθηκε τη δεκαετία του '90 στον κινηματογράφο. Αποτέλεσε τη βάση για την ολλανδο-αγγλική ταινία "Between the Devil and the Deep Blue Sea" (1995), της Μάριον Χένσελ, με πρωταγωνιστές τους Στήβεν Ρία (στον ρόλο του ασυρματιστή Νίκου) και Λινγκ Τσου (στον ρόλο της νεαρής κινέζας Λι).


*Διαβάστε επίσης: 

“Του πολέμου” και “Στο άλογό μου” - Δύο κείμενα του Νίκου Καββαδία

Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα του Νίκου Καββαδία

Δεν υπάρχουν σχόλια: