29 Ιαν 2013

Για το κενό που θα αφήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)



Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), δημιουργήθηκε το 1994 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου. 

Συγκεκριμένα το ΕΚΕΒΙ επικεντρώνεται:
  • στην ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα
  • στην προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό
  • στην καταγραφή των φαινομένων του χώρου (Παρατηρητήριο του Βιβλίου)

Εγώ, όπως  και πολλοί άλλοι που ασχολούνται με τον χώρο του βιβλίου, έχουμε την αίσθηση ότι το ΕΚΕΒΙ ήταν από τους λίγους οργανισμούς στην Ελλάδα που δούλευε καλά και παρήγαγε πολιτισμό.
Η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το ΕΚΕΒΙ θα αφήσει τεράστιο πολιτιστικό κενό στη χώρα!

Αν το αρμόδιο Υπουργείο έχει εντοπίσει κάποια κακώς έχοντα στη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ θα πρέπει να φροντίσει  ώστε  αυτά να διορθωθούν. Δεν έχω έντονη άποψη για το θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει έναν οργανισμό σαν το ΕΚΕΒΙ.

Αυτό για το οποίο, πάντως, έχω έντονη άποψη είναι ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να διασφαλιστούν οι πολύ σημαντικές δράσεις του ΕΚΕΒΙ οι οποίες μεταξύ άλλων είναι:
  • Η ανάπτυξη και διάδοση της φιλαναγνωσίας (με τις λέσχες ανάγνωσης, τις εκδηλώσεις, τα αφιερώματα κτλ).
  • Η διάδοση του ελληνικού βιβλίου (μέσω της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, των εκθέσεων βιβλίων κτλ).
  • Η καταγραφή και διάδοση της πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδος (με τη δημιουργία αρχείων συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών κτλ).


Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ανταποκρινόμενοι στη θερμή συμπαράσταση που δέχονται από τους φίλους του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άνοιξαν ηλεκτρονική φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών για την αναστολή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το ΕΚΕΒΙ.



*Διαβάστε επίσης: Η επιστολή της ΚΕΒΕΠ για την επικείμενη κατάργηση του ΕΚΕΒΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: