24 Σεπ 2012

Ο καφές της Φιλαρέτης


Ο καφές της Φιλαρέτης (Αφή, 2010, 2η εκδ.) είναι μια συλλογή 12 παλαιών, οικογενειακών, ιστοριών της συγγραφέως Μόνας Σαββίδου Θεοδούλου. Η συγγραφέας κατηγοριοποιεί τα διηγήματα της ανάλογα με τον τόπο που αυτά διαδραματίζονται: α) Μικρασιατικά, β) Αλεξανδρινά και γ) Κυπριακά. Τις ιστορίες συνοδεύουν παλιές οικογενειακές φωτογραφίες οι οποίες μεταφέρουν τον αναγνώστη, και οπτικά, στο κλίμα της εποχής.


Η συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο είναι «μια παραμυθού, που διαβάζει τις ψυχές». Επιλέγει να αφηγηθεί ιστορίες τριών γενιών, οι οποίες εκτυλίσσονται σε τρεις περιοχές, που έδρασε και συνεχίζει να δρα ο μείζων ελληνισμός και τοποθετείται σε ένα καίριο ζήτημα του καιρού μας: τη μνήμη, που κουβαλούν οι άνθρωποι για τον τόπο τους ως στοιχείο εντοπιότητας και ως κληροδότημα ήθους. Και πώς αυτό το ήθος λειτουργεί και διαμορφώνει το σήμερα. Διαμορφώνει τον έρωτα της ζωής, της φύσης και της τέχνης και το μεταφυσικό της υπόβαθρο.


Από το οπισθόφυλλο:
Μέσα από τα κείμενα της συλλογής, η Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου αναδεικνύει μιαν αντίληψη, η  οποία δεν αδιαφορεί για την Ιστορία, ούτε την αντιμετωπίζει απλώς ως άθροισμα τυχαίων γεγονότων. Αντίθετα, προσπαθεί να βρει και να ερμηνεύσει την αλληλουχία των γεγονότων, όπως αυτά συμβαίνουν και επενεργούν μέσα στη ζωντανή πραγματικότητα των καθημερινών ανθρώπων, μέσα σε μιαν ενότητα χρόνου, τόπου και της καθημερινής πράξης. Κι’ αυτό, γιατί το ζητούμενο και το πιο σημαντικό δεν είναι να μάθουμε για το πώς ήταν κάποτε η ζωή σε κάποιο από τα τρία σημεία της γης, αλλά το ήθος μιας άλλης εποχής,, όπως το δημιούργησε ο ανθρώπινος παράγοντας και πως αυτό το ήθος ενυπάρχει στο τώρα. Η συγγραφέας είναι σαν να απαντά στο ερώτημα: «πόσο αρχαίο είναι το παρόν;».    




Δεν υπάρχουν σχόλια: