23 Μαΐ 2012

Τα λοξά κείμενα του Σάββα Παύλου


Γραμμή Λευκωσία - Αθήνα
Πρωτογνώρισα τον Σάββα Παύλου μέσα από άρθρα και κείμενά του στον καθημερινό  και περιοδικό τύπο. Αρχικά με γοήτευσε ο τρόπος γραφής του αλλά στη συνέχεια ανακάλυψα ότι συμφωνούσα και με την ουσία των όσων έγραφε – όταν τουλάχιστον αναφερόταν σε κοινωνικοπολιτικά θέματα.
Τελευταία είχα την τύχη να διαβάσω μερικά διηγήματά του («Αύριο κλάδεμα…», εκδόσεις Κουκκίδα 2009 και «Μικρά δέκα», εκδόσεις Αιγαίον, 2010) αλλά και να τον γνωρίσω καλύτερα μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο όπου μπορεί κάποιος να διαβάσει τα απολαυστικά του κείμενα.

Η τυχαία γνωριμία μου μαζί του σε μια εκδήλωση στην οποία ήταν ομιλητής, υπήρξε η αφορμή της ανταλλαγής βιβλίων μας. Εγώ του χάρισα το «Τρομακτικό μυστικό» και αυτός μου έστειλε λίγες μέρες αργότερα, ταχυδρομικώς, το βιβλίο του «Γραμμή Λευκωσία – Αθήνα: λοξά κείμενα», εκδόσεις Κουκκίδα, 2007. (Για την ακρίβια, όπως ανακάλυψα,  το συγκεκριμένο αντίτυπο που έχω στα χέρια μου, είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχει τυπωθεί χωρίς τον υπότιτλο που αναφέρω πιο πάνω. Έχει όμως ακριβώς την ίδια εμφάνιση και τα ίδια κείμενα). Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν συγκεντρωμένα 51 άρθρα του Σάββα Παύλου τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε Αθηναϊκά έντυπα.
Όπως ο ίδιος αναφέρει εξηγώντας τον τίτλο που επέλεξε:
 «"Γραμμή Λευκωσία-Αθήνα" ο τίτλος, γιατί πρόκειται για κείμενα που η όδευσή τους σε αθηναϊκά έντυπα υπαγόρευσε η έντονη πεποίθηση του γράφοντος για υπονόμευση της κυπριακής επανάπαυσης και περιχαράκωσης που ενισχυόταν και από αντίστοιχη στάση διαφόρων αθηνοκεντρικών Ελλήνων για λήθη της Κύπρου και του ενοχλητικού φορτίου που μετέφερε και το οποίο γινόταν ολοένα πιο ανυπόφορο στα "εκσυγχρονιστικά" τους οράματα. Ο αναγνώστης καλείται να τα διαβάσει, έστω και αν συμφωνεί με τη γραμμή αυτήν, ως αυτάρκη σημειώματα και με μόνο κριτήριο αν συνεισφέρουν ή όχι στη μελέτη του θέματος με το οποίο ασχολούνται».

Τα άρθρα ασχολούνται κυρίως με ενδιαφέροντα λογοτεχνικά και φιλολογικά θέματα χωρίς να απουσιάζει από κάποια από αυτά η κοινωνική και πολιτική διάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω τα άρθρα που αφορούν την αποκρυπτογράφηση του προσωπικού ημερολογίου του θεσσαλονικιού λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου, το μυστήριο με τη  μορφή του Ανδρέα Κάλβου (η οποία δεν υπάρχει αποτυπωμένη σε κάποια φωτογραφία), τις απόψεις του συγγραφέα για τους καμικάζι και τις επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά και την ξεκάθαρη θέση του για το κυπριακό και το Σχέδιο Ανάν.

Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει επίσης για το έργο του:
«Το ανά χείρας βιβλίο αποτελείται από διάφορα κείμενα που δημοσιεύτηκαν, τα τελευταία δέκα χρόνια, σε αθηναϊκά έντυπα (κυρίως στα περιοδικά "Αντί", "Νέα Εστία", "Άρδην", στις εφημερίδες "Η Καθημερινή" και "Η Αυγή" και σε συλλογικούς τόμους). Τα κείμενα αναδημοσιεύονται εδώ στην αρχική μορφή τους, χωρίς προσθήκες ή αφαιρέσεις, ως μαρτυρία μιας εποχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: