14 Απρ 2012

Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς του Ανδρέα Λασκαράτου [λογοκρισία]


Λασκαράτος, Ανδρέας. Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς, 1856

«Τα "Μυστήρια της Κεφαλλονιάς" ξεσηκώνουν φοβερό σάλο στους κόλπους της Εκκλησίας και ο Λασκαράτος καταγγέλλεται ως άθεος. Στο σατιρικό αυτό έργο ο συγγραφέας επικρίνει δηκτικά τον κλήρο και διακωμωδεί τα κοινωνικά ήθη των Κεφαλλονιτών».[1]

Ο λιβελογράφος - λογοτέχνης Ανδρέας Λασκαράτος (1811-1901) εξέδωσε αρκετές σατιρικές εφημερίδες καυτηριάζοντας μέσα από τα γραφόμενα του την αδικία, την ανηθικότητα και την υποκρισία. Ο Λασκαράτος δεν δίστασε σε πολλές περιπτώσεις να καταφερθεί έντονα εναντίον της ανικανότητας των πολιτικών και κατά των θρησκευτικών προλήψεων και της αυθαιρεσίας των θρησκευτικών αξιωματούχων.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ανδρέας Λασκαράτος εξέδωσε το 1856 το μυθιστόρημα «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς» μέσα από το οποίο σατίριζε  την οικογένεια, την θρησκεία και την πολιτική. Το βιβλίο αυτό υπήρξε η αιτία για τον αφορισμό του πρώτα από τον Μητροπολίτη Κεφαλονιάς Σπυρίδωνα Κοντομιχάλη (το 1856) και μετά από την Ιερά Σύνοδο.[2]


Το 1857 μάλιστα πέρασε τέσσερεις μήνες στο Σωφρονιστήριο Κεφαλονιάς μετά από ερήμην καταδίκη του για την κυκλοφορία της εφημερίδας «Λύχνος».

Το 1867 ο Λασκαράτος εξέδωσε την «Απόκριση εις τον αφορεσμόν του Κλήρου της Κεφαλονιάς τω 1956» με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει ξανά την δικαιωσύνη για να αθωωθεί όμως από τους ενόρκους. 
Δύο χρόνια πριν τον θάνατό του, άρθηκε ο αφορισμός του, μετά από επίπονες προσπάθειες του φίλου και θαυμαστή του ιερέα Γεράσιμου Δορίζα. Ο Ανδρέας Λασκαράτος πέθανε το 1901 και κηδεύτηκε θρησκευτικά (Ζωίδης, 2010β, σελ.200-201).




[1] Λασκαράτος, Ανδρέας. Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς. Αθήνα: Πελεκάνος, 2007.
[2] Βιβλία που άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: